Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM), kamu görevlilerini ilgilendiren yeni bir kanun teklifi sunuldu. YENİ Parti Milletvekili Ayhan Barut tarafından hazırlanan yasa teklifiyle, memurlara her yıl iki defa net asgari ücret tutarında tatil ikramiyesi ödenmesi öngörülüyor. Teklif, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.
Önemli bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdüren kamu emekçilerinin ekonomik durumunu iyileştirmeyi hedefleyen düzenleme, Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeriyor.
"ARTAN YAŞAM MALİYETLERİ SOSYAL YAŞAMA KATILIMI AZALTIYOR"
Yasa teklifinin gerekçe bölümünde, kamu hizmetlerinin sürekliliğini sağlayan devlet memurlarının görevlerini fedakârca yürüttüğü vurgulandı. Artan yaşam maliyetleri, yüksek enflasyon ve sosyal giderler nedeniyle çalışanların dinlenme, tatil yapma ve sosyal yaşama katılma imkânlarının her geçen gün kısıtlandığına dikkat çekildi.
Gerekçede ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"Anayasanın 50'nci maddesi kapsamında dinlenme hakkı çalışanların temel hakları arasında yer almakta olup, bu hakkın fiilen kullanılabilmesi için ekonomik destek mekanizmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Devlet memurlarına yılda iki kez, her biri asgari ücret tutarında tatil ikramiyesi verilmesi; memurların sosyal refahını artıracak, çalışma motivasyonunu güçlendirecek ve kamu hizmetlerinin etkinliğine olumlu katkı sağlayacaktır."
İKRAMİYELER HAZİRAN VE ARALIK AYLARINDA ÖDENECEK
Devlet Memurları Kanunu’nun 4'üncü maddesinin (A) ve (B) fıkraları kapsamında istihdam edilen kamu görevlilerini kapsayan teklif metninde, ödemelerin detayları şu şekilde tanımlandı:
ÖDEME ZAMANI: Tatil ikramiyeleri her yıl haziran ve aralık aylarında olmak üzere yılda iki defa ödenecek.
ÖDEME MİKTARI: Her bir ikramiyenin tutarı, ödemenin yapıldığı tarihteki net asgari ücret tutarında olacak.
MUAFİYET VE KESİNTİLER: Yapılacak ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi veya kesintiye tabi tutulmayacak. İkramiyeler haczedilemeyecek ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca prime esas kazanca dahil edilmeyecek.
Teklifin yasalaşması hâlinde uygulamaya ilişkin usul ve esasların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleneceği kaydedildi. Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilen kanun teklifinin önümüzdeki süreçte komisyon gündemine alınması bekleniyor.
