Merkez Bankası anket sonuçlarını paylaştı: Enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme

Merkez Bankası anket sonuçlarını paylaştı: Enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme

Ağustos 2025’te 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarında yüzde 22,8, reel sektörde yüzde 37,7 ve hane halkında yüzde 54,1 oldu. Tüm kesimlerde bir önceki aya göre düşüş kaydedilirken, enflasyonun düşeceğini bekleyen hane halkı oranı yüzde 27,6’ya yükseldi.

Ağustos 2025 itibarıyla piyasa, reel sektör ve hane halkının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinde düşüş gözlemlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yürüttüğü Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve TÜİK iş birliğiyle hazırlanan Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre, beklentilerdeki değişim sektörler arasında farklılık gösterdi.

Rapor verilerine göre, piyasa katılımcılarının gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,6 puan azalarak yüzde 22,8 seviyesine geriledi. Reel sektörde bu düşüş daha belirgin oldu; 1,3 puanlık düşüşle yüzde 37,7 seviyesine indi. Hane halkının enflasyon beklentisi ise 0,4 puanlık düşüşle yüzde 54,1 olarak kaydedildi.

enflasyon-beklentileri

Bununla birlikte, enflasyonun düşeceğini bekleyen hane halkı oranında yukarı yönlü bir hareket gözlendi. Temmuz ayında yüzde 26,6 olan bu oran, Ağustos’ta 1 puan artarak yüzde 27,6 oldu. Bu da, kamuoyunda enflasyonun yönüne dair görece bir iyimserliğin başladığına işaret ediyor.

Raporun dikkat çeken bir diğer yönü ise, üç kesim arasında hâlâ ciddi bir fark bulunması. Hane halkı enflasyonu yüzde 54,1 ile diğer iki kesime kıyasla oldukça yüksek tahmin ederken, piyasa profesyonelleri görece daha temkinli bir iyimserlik sergiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN