Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan Londra ve New York'ta yatırımcıya mesaj: Dezenflasyon rayında

Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan Londra ve New York'ta yatırımcıya  mesaj: Dezenflasyon rayında

TCMB Başkanı Karahan, Londra ve New York’ta yatırımcılarla yaptığı toplantılarda dezenflasyon sürecinin kesintisiz sürdüğünü vurgulayarak, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağını söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, küresel finansın kalbi Londra ve New York'ta gerçekleştirdiği "Türkiye’de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı sunumda yabancı yatırımcılara kritik mesajlar verdi. Karahan, 2025'te dezenflasyon sürecinde kat edilen mesafeye dikkat çekerken, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağını taahhüt etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Bank of America'nın (BofA) düzenlediği yatırımcı toplantıları kapsamında Londra'da temaslarda bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, uluslararası fon yöneticileri ve banka temsilcileriyle bir araya geldi. Yatırımcı turunun ikinci ayağı olan New York öncesinde gerçekleştirilen sunumda, Türkiye ekonomisinin yol haritası ve dezenflasyon sürecindeki kazanımlar detaylandırıldı.

"DEZENFLASYON SÜRECİ KESİNTİSİZ SÜRÜYOR"

Karahan, sunumunda 2025 yılında enflasyondaki düşüşün genele yayıldığını belirtti. Dezenflasyon sürecinin özellikle hizmet sektörünün öncülüğünde gerçekleştiğini vurgulayan Karahan, gıda ve temel mallarda da ılımlı bir seyir izlendiğini ifade etti. Son aylarda enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin belirginleştiğine dikkat çeken Başkan, hanehalkı ve reel sektörün enflasyon beklentilerindeki düzelmenin fiyatlama davranışlarını desteklediğini aktardı.

SIKI PARA POLİTİKASINDA KARARLILIK VURGUSU

Sunumun en dikkat çeken bölümlerinden biri, Merkez Bankası'nın geleceğe yönelik politika duruşu oldu. Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağını net bir dille ifade etti. Sıkı duruşun; talep, döviz kuru ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi.

Para Politikası Kurulu'nun (PPK), politika faizini gerçekleşen ve beklenen enflasyon ile enflasyonun ana eğilimini dikkate alarak belirleyeceği kaydedildi. Karahan, faiz adımlarının büyüklüğünün enflasyon görünümüne odaklanılarak "ihtiyatlı" bir şekilde, toplantı bazında değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı mesajı verildi.

KİRA VE HİZMET ENFLASYONUNDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Enflasyonist risklerin ve dezenflasyonun itici güçlerinin de ele alındığı sunumda, kira enflasyonundaki gevşeme ve eğitim alanındaki son düzenlemelerin ataleti azaltacağı öngörüldü. Bununla birlikte, yılın başında gıda enflasyonunda bir miktar artış görülebileceği, küresel görünümün ise belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiği not edildi.

YATIRIMCI İLGİSİ NEW YORK'A TAŞINIYOR

Londra'da başlayan temasların ardından Karahan ve ekonomi yönetiminin görüşmeleri, yatırımcı ilgisinin yoğun olduğu ABD'nin finans merkezi New York'ta devam edecek. 13-14 Ocak 2026 tarihlerini kapsayan bu toplantıların ana gündemini Türkiye'nin makroekonomik istikrar programı ve enflasyonla mücadeledeki kararlılığı oluşturuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN