Merkez Bankası faizleri indirdi, gözler kredilere çevrildi! Uzmanlar tek tek uyardı: Kredi çekmek istiyorsanız bekleyin!

Merkez Bankası faizleri indirdi, gözler kredilere çevrildi! Uzmanlar tek tek uyardı: Kredi çekmek istiyorsanız bekleyin!

Para Politikası Kurulu, politika faizlerinde 150 baz puan indirimi yaparak 'den ,5 seviyelerine çekme kararı aldı. Merkez Bankası'nın bu kararından sonra faiz kararının kredilere yansıyıp yansımayacağı merak konusu oldu.

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizlerinde 150 baz puan indirim yaparak %12'den %10,5 seviyelerine çekti.

AA Finans anketine katılım sağlayan ekonomistlerin hepsi, politika faizinin %12'den %11'e düşürüleceğini düşünüyor. Uzmanların sene sonu politika faiz oranıyla ilgili beklentilerinin medyanı ise %9 oldu. Merkez Bankası, Ağustos ayından sonra Eylül ayında da politika faizlerini 100 baz düşürerek %12'ye çekmişti.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI KREDİLERİ ETKİLEYECEK Mİ?

TESK Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En büyük düşmanım faizdir. Şu anda faizi 12'ye kadar düşürdük. Yeter mi yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Merkez Bankamızla bunları konuştuk, konuşuyoruz. Önümüzdeki PPK toplantılarında bunların daha da indirilmesini telkin ediyoruz" sözlerini kullandı. Vatandaşların beklentisi faiz kararının kredilere de yansıması yönünde olurken, alınan karardan sonra bankaların kredilerde indirim yapıp yapmayacağı belli olacak.

 faiz indirimi

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz ise TCMB'nin faiz indiriminin yalnızca ticari kredilere değil sosyal konut projelerine de yansıması gerektiğini düşünüyor.

Kredilerde tam anlamıyla bir genişleme olacağını bekleyen Prof. Dr. Sabri Burak Arzova ise, ”Hem şirketlere verdikleri kredilerde daha genişleyici olacaklar, kurallar esneyecek. Hem de diğer taraftan yapay yolla konut faizlerini indirecek bir sisteme yani en azından kamu bankaları üzerinden bir sisteme gidileceğini düşünüyorum” sözlerini kullandı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN