Merkez Bankası raporunda enflasyonda 'gıda ve hizmet' vurgusu

Merkez Bankası raporunda enflasyonda 'gıda ve hizmet' vurgusu

TÜİK'in Şubat ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Merkez Bankası, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, şubat ayında gıda ve hizmet grupları fiyat artışlarıyla öne planda yer alırken, yemek hizmetleri ana enflasyonu olumsuz etkilediği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı Ocak ayı enflasyon rakamlarına göre, aylık enflasyon yüzde 4,53 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 67,07 olarak gerçekleşti.

TCMB'nin yayımladığı raporda, yıllık enflasyon, hizmet sektöründe belirgin olmak üzere, tüm ana gruplarda yükseldiği belirtildi. Aylık bazda ise gıda ve hizmet grupları fiyat artışlarına vurgu yapıldı.

Gıda grubundaki aylık fiyat artışının genele yayılarak güçlendiği belirtilen raporda, bu artışın doğrudan etkilerinin yanı sıra yemek hizmetleri kanalıyla dolaylı olarak da manşet enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi.

GIDA GRUBU ŞUBAT AYINDA YÜZDE 8,25 ARTTI

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları şubat ayında yüzde 8,25 artarak bir önceki aya kıyasla güçlenirken, yıllık enflasyon 1,41 puan artarak yüzde 71,12 seviyesinde gerçekleşti.

Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüksek baz etkisiyle 2,94 puan gerileyerek yüzde 84,41’e
gerilemiş, işlenmiş gıdada ise 4,09 puan artarak yüzde 60,42 oldu. Mevsimsellikten
arındırılmış verilerle, bir önceki ay sebze kaynaklı kısmi bir düzeltme izlenen taze meyve sebze fiyatlarında bu dönemde sebze fiyatları öncülüğünde yüksek bir artış gözlenmiştir.

KIRMIZI ET FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM ETTİ

Diğer işlenmemiş gıda grubunda kırmızı et fiyatlarında yükseliş devam ederken beyaz et fiyatlarındaki artış bir miktar hızlanmış, bakliyat ve pirinç diğer dikkat çeken alt kalemler oldu. Böylelikle, işlenmemiş gıda fiyatları aylık bazda yüzde 9,30 oranında yükseldi.

Enerji grubu aylık fiyat artışının ana belirleyicisi Kızıldeniz’deki jeopolitik gelişmelerle yükselen petrol fiyatları ile Türk Lirasının seyrini takiben akaryakıt kalemi oldu.

EĞİTİM VE HABERLEŞME HİZMETLERİ DE FİYAT ARTIŞLARI

Raporda hizmet grubunda genele yayılan fiyat artışlarının sürdüğü ve aylık hizmet enflasyonunun bir önceki aya göre önemli ölçüde zayıfladığı ancak yüksek seyrettiği belirtildi.

Hizmet grubunda, kira ve lokanta-otel fiyatlarında güçlü aylık artış eğilimi devam ederken, bu dönemde eğitim ve haberleşme hizmetleri de fiyat artışları yaşandı.

YILLIK ÜRETİCİ ENFLASYONUNDA ARTIŞ

Temel mal grubu aylık enflasyonu şubat ayında zayıflamış, dayanıklı mallar başta olmak üzere bu grupta fiyatlar ılımlı bir şekilde yükselirken, aylık üretici enflasyonu şubat ayında bir miktar yavaşladı, yıllık üretici enflasyonu ise artış kaydetti.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji dışında kalan gruplarda aylık enflasyonun yüksek seyretti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN