Merkez Bankası tarafından yayımlanan haftalık para ve banka istatistikleri, ekonomi tarihinde yeni bir milada işaret etti. 16 Ocak ile biten işlem haftasında toplam rezervler, bir önceki haftaya göre 9 milyar 102 milyon dolar birden artarak rekor tazeledi.
BRÜT DÖVİZ REZERVLERİNDE HIZLI TIRMANIŞ
Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri, piyasadaki döviz likiditesi ve rezerv güçlendirme adımlarıyla ivme kazandı.
Brüt döviz rezervleri bir haftada 4 milyar 808 milyon dolar yükseldi.
9 Ocak’ta 79 milyar 347 milyon dolar olan rezervler, 16 Ocak itibarıyla 84 milyar 155 milyon dolara ulaştı.
ALTIN REZERVLERİ DEĞER KAZANDI
Rezervlerdeki rekor artışın bir diğer önemli ayağını ise altın kalemindeki yükseliş oluşturdu. Küresel piyasalarda altın fiyatlarındaki hareketlilik ve bankanın portföy yapısı, rakamları yukarı çekti:
Altın rezervleri önceki haftaya kıyasla 4 milyar 294 milyon dolar değer kazandı.
116 milyar 728 milyon dolar seviyesinden 121 milyar 22 milyon dolara yükselen altın rezervleri, toplam portföydeki güçlü yerini korudu.
TOPLAM REZERVDE 9 MİLYAR DOLARLIK SIÇRAMA
Döviz ve altın kalemlerindeki eş zamanlı yükseliş, genel toplama 9 milyar doların üzerinde bir artı olarak yansıdı. 9 Ocak haftasını 196 milyar 75 milyon dolarla kapatan TCMB’nin toplam rezervleri, 16 Ocak haftası sonunda 205 milyar 177 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu sonuçla birlikte Türkiye, tarihinde ilk kez 200 milyar dolar bandının üzerine çıkmış oldu.
