Merkez Bankası rezervlerinde düşüş

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın toplam brüt rezervleri, geçen hafta 5,7 milyar dolarlık azalışla 206,08 milyar dolar seviyesine geriledi. Rezervlerdeki aylık düşüş oranı yüzde 5,5 olarak hesaplanırken, döviz varlıkları 65,87 milyar dolara inerken altın rezervleri sınırlı bir artışla 132,43 milyar dolara yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılı Şubat ayına ilişkin haftalık rezerv istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Güncel verilere göre, Merkez Bankası'nın toplam brüt rezervleri bir önceki haftaya oranla 5,7 milyar dolar azalarak 206,08 milyar dolar seviyesine geriledi.

REZERVLERDE AYLIK KAYIP YÜZDE 5,5 SEVİYESİNDE

Ocak 2026 verileriyle kıyaslandığında, TCMB rezervlerindeki düşüş eğiliminin sürdüğü gözlemleniyor. Geçen ayın aynı dönemine göre toplam rezervlerde yaklaşık 12 milyar dolarlık bir azalma kaydedildi. Bu değişim, rezervlerin bir ay içerisinde yüzde 5,5 oranında değer kaybettiğini ortaya koyuyor.

DÖVİZ VARLIKLARI SERT DÜŞTÜ, ALTIN REZERVLERİ SINIRLI ARTTI

Haftalık bazda rezervlerin alt kalemlerinde farklılaşan seyirler izlendi. Bankanın döviz varlıkları ve altın rezervlerine ilişkin detaylar şu şekilde gerçekleşti:

  • Döviz Rezervleri: Haftalık bazda yüzde 8,2 oranında keskin bir düşüş yaşayan döviz varlıkları, 65,87 milyar dolar seviyesine çekildi.

  • Altın Rezervleri: Altın cinsinden rezerv varlıkları, dövizdeki düşüşün aksine haftalık yüzde 0,2 oranında sınırlı bir artış göstererek 132,43 milyar dolara ulaştı.

IMF REZERV POZİSYONU VE SDR TOPLAMI

TCMB verileri, uluslararası rezerv pozisyonundaki diğer kalemlerde de hafif bir gerilemeye işaret etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) rezerv pozisyonu ve Özel Çekme Hakları (SDR) toplamı haftalık yüzde 0,4 oranında düşüş kaydetti. Bu düşüşle birlikte söz konusu kalemlerin toplam değeri 7,77 milyar dolar seviyesinde dengelendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN