İsrail-İran geriliminin küresel piyasalarda yarattığı türbülans, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonuna da sert yansıdı. Cuma günkü işlemlerde Merkez’in net pozisyonu 5,4 milyar dolar azaldı.
BERFU KARGI
Jeopolitik risklerin ve iç siyasi gelişmelerin belirleyici olduğu bir dönemde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net döviz pozisyonu dikkat çeken bir oynaklık yaşıyor. Ekonomist İris Cibre’nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası'nın 14 Haziran Cuma günü işlemlerinde net döviz pozisyonunun 5,4 milyar dolar azalarak 22,7 milyar dolara gerilediği bilgisi yer aldı. Cibre, aynı gün TCMB’nin net 5,8 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını belirterek, "Çıkış İran mevzusu kaynaklı ama bu kadar gir çık rahatsız edici" ifadelerini kullandı.
Cari açık Nisan’da sert yükseldi
TCMB’nin swap hariç net döviz pozisyonuna ilişkin grafik, yılbaşından bu yana yaşanan dalgalanmanın boyutunu da net biçimde ortaya koyuyor. 2025 başında 20 milyar dolar seviyesinden başlayan pozisyon, mart ayı ortasında 60 milyar doların üzerine tırmanmış; ancak 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan siyasi belirsizlikle birlikte sert bir düşüşe geçmişti.
Nisan ayında 25 milyar dolarlık rezerv kaybı yaşanmış; bu, TCMB tarihindeki en yüksek aylık rezerv erimesi olarak kayıtlara geçmişti. Aynı dönemde 4 aylık cari açık 20,3 milyar dolara ulaşırken, net hata ve noksan kaleminde yıllıklandırılmış çıkış 11,79 milyar dolara kadar yükselmişti.
Grafikte özellikle mart sonu ve nisan başında yaşanan düşüş trendi, yerini mayıs ayı itibarıyla bir istikrar arayışına bırakmış gibi görünse de, 14 Haziran itibarıyla yaşanan sert oynaklık yeniden dikkatleri Merkez Bankası’nın döviz işlemlerine çevirdi.
Ekonomistler, son yaşanan çıkışın temelinde İsrail-İran çatışmasının piyasalarda yarattığı güvenlik algısı bozulmasının yattığını değerlendiriyor. Ancak bu kadar kısa vadeli ve yoğun giriş-çıkışların rezerv yönetimi açısından sürdürülebilirlik tartışmalarını da beraberinde getirdiği ifade ediliyor.
Kısa vadeli sermaye hareketlerine karşı kırılganlığın sürdüğü bu dönemde, TCMB'nin önümüzdeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında atacağı adımlar ve iletişim dili, piyasa beklentilerinin şekillenmesinde kritik rol oynayacak.
Merkez Bankası net döviz pozisyonu Cuma işlemlerinde 5.4 MLR USD azalarak 22.7 MLR USD a geriledi
— İris Cibre ???? (@iriscibre) June 17, 2025
Merkez net 5.8 MLR USD satış yaptı
Çıkış İran mevzusu kaynaklı ama bu kadar gir çık rahatsız edici.
Dün bugün de giriş var pic.twitter.com/aZXwUzSor7