Merkez’in kötü gün parası Hazine’ye akacak

Merkez’in kötü gün parası Hazine’ye akacak

Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin tartışma sürerken Hazine’den dikkat çeken hamle... Seçimden önce kâr payını erken alan bakanlığın, şimdi de MB’deki ‘acil durum parası’ olan 40 milyar TL’lik ihtiyat akçesini bütçeye eklemeyi planladığı belirtildi. Uzmanlar kritik noktayı işaret etti: Bu fonun kullanılması bir ilk.

Isınan ekonomi ve piyasalarla birlikte kurun son zamanları oldukça hareketli geçiyor. Geçen hafta 6.25 seviyelerini zorlayan dolar Cuma gününü 6 liranın altına inmesine rağmen, bu haftaya yeniden yükselişle başladı.

19-05/14/man.png

Ayrıca Reuters’ın geçtiğimiz hafta aktardığına göre, Türk kamu bankalarının TL’deki değer kaybını durdurabilmek için hafta içinde yaklaşık 4.5 milyar dolar satmıştı. Böylece kurdaki hareketlilik ufakta olsa sınırlanmıştı. Öte yandan Merkez’in rezervleri de hâlâ soru işaretleri oluşturuyor. Reuters, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçenin daha fazla bozulmaması için TCMB’nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığını yazdı.

Ajansa bilgi veren üç üst düzey ekonomi kaynağı, merkezi yönetim bütçesinde açığın şu anda öngörülenden daha fazla olduğu ve bütçenin desteklenmesi için böyle bir adımın atılmasının planlandığını kaydetti. İhtiyat akçesi öngörülemeyen durumlara karşılık kârdan ayrılan para niteliği taşıyor; 2018 sonunda TCMB bilançosunda ihtiyat akçesi 27.6 milyar TL olarak yer alıyor. Ajansa bilgi veren bir kaynak “2018 sonu itibariyle ihtiyat akçesinde toplam 27.5 milyar lira bulunuyor. Ancak yılbaşından bugüne kadar ihtiyat akçesi kalemine giren tutar da eklenince TCMB’nin 40 milyar lira düzeyinde bir ihtiyat akçesi oluyor. Yapılan değerlendirmelerde bunun 2019 merkezi yönetim bütçesine aktarılmasının uygun olacağı öngörüldü. Bu adımla bütçenin daha iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi planlanıyor” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl ilk çeyrekte 20.4 milyar TL açık veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 36.2 milyar TL açık verdi. Yine geçen yıl ilk çeyrekte 1.9 milyar TL faiz dışı fazla verilirken bu yıl aynı dönemde 2.8 milyar TL faiz dışı açık verildi. Merkezi yönetim bütçesinde açığın bu yıl 80.6 milyar lira olması, 36.7 milyar lira faiz dışı fazla verilmesi hedefleniyor. Merkez Bankası’nın yaklaşık 40 milyar liranın biraz altında bir miktarda temettü ödemesi de bu yıl bütçeye aktarılmıştı. Bir başka kaynak “Daha önce ihtiyat akçesinin kullanıldığını hatırlamıyorum. Bütçedeki bozulmanın daha ileri gitmemesi için bu yöntem gündeme geldi” diye konuştu. Aynı kaynak “İhtiyat akçesinin bütçeye aktarılması için yasal düzenleme gerekiyor. Bu konuda hazırlanacak teklifin kısa süre içinde TBMM’ye gönderilmesi planlanıyor” açıklamasını yaptı. Ekonomistler, iç tüketimdeki yavaşlama, ekonomideki daralmanın ve seçim nedeniyle gündeme gelen bazı uygulamaların etkisiyle bütçede öngörülenden kötü bir tablonun gündemde olduğunu, tek seferlik gelirlerle bütçenin desteklendiğini vurguluyorlar. 

TÜRKİYE’NİN BÜYÜME BEKLENTİSİNİ AŞAĞI ÇEKTİ

Goldman Sachs ekonomistleri Kevin Daly ve Clemens Grafe “Türk Lirası üzerindeki değer kaybı baskısındaki artışın muhtemelen kısa vadede büyüme üzerinde somut olumsuz etkisi olacak ve bunun ötesinde, ekonomi, bir süre için ekonomik büyüme üzerinde baskı yapmasını beklediğimiz önemli bir bilanço ayarlamasına ihtiyaç duyuyor” dedi. Goldman Sachs da, Türk Lirası’nın karşı karşıya kaldığı yeni bir değer kaybı baskısı dikkate alındığında, ilk çeyrekte GSYH’de görülen artışın ikinci çeyrekte tersine dönmesi ile birlikte, Türkiye ekonomisi için büyüme görünümü tahminini eksi yüzde 1.5’ten eksi yüzde 2.5’e düşürdü. Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Türk lirasına istikrar kazandırma çabalarının bir parçası olarak, önümüzdeki aylarda gösterge faizi artırmak zorunda kalacağını belirtti. Goldman’ın tahminlerine göre, TCMB’nin resmi gösterge faizi ikinci çeyrekte yüzde 25.5 ile zirve yapacak. Raporda “Türk politika yapıcıların nihayetinde Türk lirasına istikrar kazandırmayı başaracaklarını varsaysak bile, TCMB’nin faiz düşürmeye 4. çeyrekte başlamasını ve gösterge 1 hafta vadeli repo faizini 2019 yılının sonunda yüzde 24.5’e indirmesini bekliyoruz. Büyüme üzerindeki zirve negatif etki geride kalmasına rağmen, borçluluğu azaltmanın ikinci ayağı ve daha sıkılaşan finansal koşullar faaliyet üzerinde önemli baskısını sürdürecek” denildi.

KAMU BANKALARININ SATIŞ HABERİNE YALANLAMA GELMEDİ

Reuters’ın aktardığına göre, Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda 9 Mayıs haftasında gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satış gerçekleştirildiğini ileri sürdü. İlerleyen günlerde Reuters haber ajansı, iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Türk kamu bankalarının TL’deki değer kaybını durdurabilmek için bu hafta içinde yaklaşık 4.5 milyar dolar sattığını da duyurdu. Ajansın aktardığı haberlere yalanlama gelmedi.

‘BU PARA BASMAK DEMEKTİR’

Ekonomist Mahfi Eğilmez haberlerin ardından şu yorumda bulundu: “Reuters’in, TCMB’nin ihtiyat akçelerinin bütçeye devredileceği yolundaki haberi umarım doğru değildir. Bu para basmak demektir. Kısa vadeli avans uygulaması çok daha namuslu bir uygulamaydı.” Ekonomist Uğur Gürses ise “Merkez Bankası’nın yıllık karı üzerinden ayrılan 46 milyar TL’lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması girişimi varmış; bu para basmaktan farklı değil. Getireceği sonuç da enflasyon ve kur artışına yakıt olmak” dedi. 

KUR YENİDEN 6 LİRANIN ÜZERİNDE

Dolar/TL, haftaya yükselişle başladı. 6 liranın altında açılan dolar/TL, ardından yükselişe geçerek 6.13 seviyelerine kadar yükseldi. Cari işlem dengesi, martta piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Veri öncesi yükselişe geçen kurda, yukarı yönlü eğilim korunuyor. Kur en yüksek 6.1318 seviyesini test etti. Euro/TL ise 6.8948’e kadar yükselirken, aynı dakikalarda 6.8890 seviyesinde işlem görüyor. Yurt dışında veri gündeminin zayıf olduğunu ve ABD ile Çin yetkililerinde gelecek açıklamaların gündemi meşgul edeceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 6,23’ün önemli direnç, 5,9650’nin destek konumuna geldiğini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN