Meslek koduna göre asgari ücret gündemde! Her bölgeye ve mesleğe ayrı maaş düzenlemesi ne kadar doğru?

Meslek koduna göre asgari ücret gündemde! Her bölgeye ve mesleğe ayrı maaş düzenlemesi ne kadar doğru?

2023 yılı sonuna yaklaşırken asgari ücret tartışmaları da alevlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları devam ederken herkesi şaşırtan bir açıklama geldi. Şimdiye kadar görülmedik bir sistem önerisi yapılırken SGK Uzmanı Emin Yılmaz, meslek koduna göre maaş diyerek farklı bir tartışmaya kapı araladı. İşte tüm detaylar…

Aralık ayı ile birlikte asgari ücret tartışmaları da hızlandı. Milyonlarca işçi ve çalışanın yakından takip ettiği konu için farklı kararlarda gündeme geliyor. 7 milyon çalışanı kapsayan asgari ücret tartışmalarında farklı tahminler yürütülürken ilginç formüllerde ortaya atılıyor. 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını tamamladı. 2 toplantıda merakla beklenirken SGK Uzmanı Emin Yılmaz bölgeye göre asgari ücret tartışmalara farklı bir bakış açısı ekledi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANIYOR?

Aralık ayı içerisinde 4 toplantı gerçekleştirecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ücretleri belirliyor. Asgari ücret görüşmelerinde ilk kez 4 işçi masada otururken ilk toplantıda geçtiğimiz süreçte tamamlandı. 2 toplantı 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da gerçekleştirilecek. İlk toplantıda vergi konusunda mutabık kalan işçi ve işveren tarafı taleplerini hükümete iletti. Masada henüz rakamlar telaffuz edilmezken 2 toplantıda işveren kesmenin bir rakam açıklayacağı belirtildi.

erdogan-asgari-ucret.jpg

Enflasyonla mücadele kapsamında yeni adımlar gelirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklanacak rakamlar ile birlikte asgari ücrete ara zam ihtiyacının kalmayacağını ifade etti.

BÖLGELERE GÖRE ÖDEME YAPILACAK MI?

Mynet'ten Sinem Eryılmaz'ın haberinde yer alan açıklamalar doğrultusunda özellikle büyük şehirlerdeki yaşam maliyetlerinin artışına dikkat çekildi. Yüksek maliyetler nedeniyle bölgesel asgari ücret konusuna değinen Emin Yılmaz, “1957 ila 1975 seneleri arasında bölgesel asgari ücret uygulanmıştı. O dönem bu konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. ‘Eşit işe eşit ücret’ kanun maddesi gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi bölgesel asgari ücreti komple kaldırdı. Bu bence de doğru bir karardır” sözlerini dile getirdi.

para-hesap-1.jpg

Asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi durumunda büyük şehirlere göçlerin artacağının altı çizilirken durumun hakkaniyetli bir uygulama olmayacağını dikkat çekildi. Sosyal güvenlik kurumunda 7.200 meslek kodu olduğunu dile getiren Yılmaz, kodlara göre asgari ücret belirlemenin daha doğru olacağına değindi.

EN DÜŞÜK ÜCRET ORTALAMA MAAŞ OLUYOR

Enflasyon nedeniyle asgari ücret ödemelerinin de her geçen gün eridiğinin altını çizen Yılmaz, asgari ücrete komşu ücretlerinde düşük ücrete yaklaşmakta olduğunu ifade etti. Bunun bir başlangıç ücreti olduğunun altını çizen Yılmaz asgari ücrete zam yapılmasının yasalarda yer almasına rağmen onun üzerindeki maaşlara zam yapılmasının yasalarda bulunmadığına değindi. Yılmaz, “Bu tamamen işverenin inisiyatifine kalmıştır. Ama işverenler maliyetleri karşılayamadığı takdirde nitelikli personelin ücreti asgari ücrete yaklaşıyor. Bu da günümüzde en düşük ücretin ortalama maaş olmasını sağlıyor. Bu yüzden tek çözüm noktası meslek koduna göre ücret belirlenmesi.” dedi.

2023-asgari-ucret.jpg

KENDİ İŞÇİMİZE NEDEN UYGULANMIYOR?

Uygulamanın altyapı olarak hazır bulunduğunu ifade eden Yılmaz, yabancıların çalışma hayatını düzenleyen 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nda yer alan maddelere değindi. Niteliklere göre asgari ücret verilmesine yönelik yapılan düzenlemenin kendi işçimiz içinde uygulanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, uygulamanın memurlar içinde geçerli olduğunu söyledi. Memurların ücret standartlarının her meslek içerisinde farklı olduğunu ifade eden Emin Yılmaz, “Doktorun, hemşirenin, öğretmenin ücreti farklı. Dereceniz, kademeniz, uzmanlığınız eklendiğinde o ücretler yukarı doğru zaten çıkıyor. Bunun özel sektör çalışanlarına da uygulanması lazım. Böyle olursa sorun da tarihe karışacaktır. Çünkü yasalar kırmızı çizgileri çizmiş olacak” ifadelerini aktardı.

para-hesap.jpg

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret tespit komisyonundan %40'lık bir artış gelmesi durumunda asgari ücret net 15.963 olurken brüt 18.780 TL'ye ulaşacak. Bu kapsamda asgari ücretin işverene maliyeti 22.066 TL olacak.

Asgari ücret için %45'lik bir artış olması durumunda net ücret 16.533, brüt ücret ise 19.451 TL'ye ulaşacak. İşverene toplam maliyet ise 22.854 TL olacak.

Asgari ücrete %50'lik bir artış yapılması durumunda ise net maaş 17103 TL olurken brüt 20.121 TL'ye yükselecek. İşverene toplam maliyet ise 23.643 TL olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN