TÜFE, Şubat ayı sonuçları beklentilerin üzerinde bir seyir izledi. TÜİK verilerine göre, mevsimsel dalgalanmalardan arındırılmış verilerde görülen yüzde 2,76’lık yükseliş, fiyat artış hızının yeniden ivme kazandığını gösteriyor.
OCAK VERİSİNDE REVİZYON, ÇEKİRDEK ENFLASYONDA ARTIŞ
TÜİK, Şubat ayı verilerini açıklarken Ocak ayına dair daha önce paylaşılan rakamlarda da güncellemeye gitti. Ocak ayındaki artış oranı yüzde 2,88’den yüzde 2,70 seviyesine revize edildi.
Ekonomistler tarafından yakından takip edilen ve "çekirdek enflasyon" göstergelerinden biri olan; işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın hariç tutularak hesaplanan TÜFE ise Şubat ayında yüzde 2,40 artış gösterdi. Bu durum, fiyat artış baskısının sadece dışsal faktörlerden değil, genel ekonomi geneline yayıldığına işaret ediyor.
YILLIK ENFLASYON YÜZDE 31,53 SEVİYESİNDE
Şubat ayı genelindeki manşet enflasyon rakamları, hayat pahalılığının seyrini net bir şekilde ortaya koydu:
Aylık TÜFE Artışı: %2,96
Yıllık TÜFE Artışı: %31,53
Mevsim etkisinden arındırılmış verilerdeki artışın Ocak 2025’ten bu yana görülen en yüksek düzeye çıkması, dezenflasyon sürecinde karşılaşılan direncin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
