Milyonların beklediği asgari ücret rakamı belli oluyor! 2023 yılı asgari ücret ne kadar olacak? O ekonomist konuşulan rakamı açıkladı...

Milyonların beklediği asgari ücret rakamı belli oluyor! 2023 yılı asgari ücret ne kadar olacak? O ekonomist konuşulan rakamı açıkladı...

Milyonlarca işçinin gözü 2023 asgari ücrette. Hükümetin açıklaması, milyonlarca asgari ücretli işçinin mağdur edilmeyeceği yönünde. Çeşitli rakamlar ortaya atılsa da ekonomist İnan Sözer çok önemli bir açıklama yaparak asgari ücret rakamlarını açıkladı.

Asgari ücret ve emekli maaşlarında yıl sonuna kadar öngörülen artışlar nedir, işsizlik oranı çift haneye dönecek mi? Ekonomist İnan Sözer, verdiği bir röportajına tüm bu sorulara yanıtlar verirken batık kart konusunu da değerlendirdi.

“TÜSİAD VE MÜSİAD’IN SON YAPTIĞI AÇIKLAMALAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Hayat pahalılığı her geçen gün artmaya devam ederken, Aralık ayı etkisi enflasyonu yavaşlatıyor olsa da, tüm sanayiciler tarafından enflasyonla mücadelede daha somut bir adım atma düşüncesi taşıyorlar. Son gelişmeleri değerlendiren ekonomist İnan Sözer, 84 milyon çalışanın maaşından ve ortamından memnun olmayan vatandaşın geçim masraflarına ilişkin kendi yansımaları olan iddiaları her zaman bulacağını belirterek çalışanların hem mutfak hem de kira maliyetinden ve faturalarından memnun olmadıklarını söyledi.

2023 yılı asgari ücret ne kadar olaca

Sosyal açıdan bakıldığında, gerçekten herkesin ihtiyacı ola tek şeyin yaşam maliyetini biraz düşüren ve satın alma gücünü artıran bir politika olduğunu vurgulayan Sözer, " Hala bundan uzak olduğumuzu ve orta vadede umut vermemiz gerektiğini düşünüyoruz.Neyse ki, ironik olarak, seçim düzeyindeyiz ve maliye politikasında bazı önemli değişiklikler bekleniyor.Sanırım cumhurbaşkanının yakın zamanda açıkladığını görebilirsiniz." dedi.

Esnafa kredi vb. adımların da yer aldığı torba yasanın Meclis gündeminde olduğunu dile getiren İnan Sözer, konuşmasında "Bu tür hareketler aslında gelir kasındaki bu bozulmayı bir dereceye kadar azaltır. Ancak, 84 milyonda bu hala satın alma gücünde bir gelişme değil. Bu, enflasyonu kesin olarak frenlemeye ve gelecekteki kira ve fatura ödemelerini kolaylaştırmaya yönelik bir adım değil. Bu tartışmanın ortasında, yüksek bir asgari fiyat artışına hazırlanıyoruz. İş dünyasının buna tepkisi çok önemli. Bu nedenle hem TÜSİAD hem de MÜSİAD tarafından bu hafta yapılan açıklamalar büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI, İŞSİZLİK ORANINI TEKRAR ÇİFT HANELİ RAKAMLARA ÇEKECEKTİR"

2023 yılı asgari ücret ne kadar olaca

Asgari ücretin yükseltilmesi muhtemelen işsizlik oranını tekrar çift haneli rakamlara getireceğini tahmin ettiğini söyleyen ekonomist İnan Sözer, açıklamasında "k oranını tekrar çift haneli rakamlara getirecektir. Şimdi iş dünyasının nasıl tepki vereceğini bekliyoruz. Birçok alan geziyorum. Bir ekonomist olarak Anadolu'nun her yerini geziyorum. Gördüğüm yapı bazı fabrikalarda grevde bile ama manşet rakamlara yansımıyor... Buradaki yapı pek sürdürülebilir değil. Türkiye'nin ve tekstil sektörünün en güçlü sektörlerinden biri. inşaat sektöründen sonra en çok zorlukla karşılaşan...çünkü bu sektörün önünde iki temel zorluk var. İş dünyasının dediği gibi, gerçekten ucuz işgücü konusunda Çin ile rekabet etmek istiyorsanız, işiniz bitti. Çözülebilir bir yapı değil..." diye konuştu.

Türkiye katma değeri ve jeopolitik konumu nedeniyle sadece Avrupa'ya ve dünyaya mal satıyor, ayrıca işçilik maliyetlerini düşürmeye çalışmanın sonu yok diyen Sözer, "Sonuçta, işverenler işçilerini işten çıkarmak zorunda. Avrupa'nın durgunluk ortamı ve azalan talep ortamıyla birlikte son haftalarda Avrupa'dan gelen veriler daralmanın başladığını gösteriyor... Bu daralma ekonomisi kaçınılmaz olarak tekstil ihracatına yol açacak." dedi. Sözer açıklamasına şu sözlerle devam etti:

" İhracat eksiye dönüyor. Böyle bir ortamda sanayi şirketlerini bankalardan borç almak ve emtiaları artırmak gibi şeylerle sınırlandırıyoruz. Faturaların yanı sıra artık asgari ücretten de fazla kazanıyoruz. Bir işveren açısından bakıldığında, bu yüksek asgari ücret artışları işçi çıkarmadan nasıl sürdürülebilir? Elbette anlayışla karşılarsak, bazı çalışanlarımızın işten çıkarılması gerektiğini kabul etmeliyiz. Ne yazık ki, şirket tamamen kapanmak zorunda kalabilir. Bu risklere karşı daha iyisini yapmamız gerekiyor."

“İŞVERENLER GENELLİKLE MÜLTECİLERDEN ÇOK MEMNUN"

2023 yılı asgari ücret ne kadar olacak

Son zamanlarda herkesin ortak sorunu haline gelen mülteci konusuna değinen İnan Sözer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülke seven bir ekonomist olarak bunu duymak beni üzüyor. Tıpkı kendinizi sistemin temel ihtiyaçlarından farklı bir şey yapmaya zorladığınızda olduğu gibi, elbette masaya oturun ve bir çözüm bulun. Mültecilerin daha büyük bir sorunu var ama yerel işverenlere sorun ve 'var olduklarına sevindim' diyecekler. Asgari ücretin altında çalışma hakları var. Anadolu'nun birçok yerinde yaygındır. İstanbul'da bile… Mülteciler fabrikalarda asgari ücretin altında çalışıyor. Bankacılık sektörüne yöneliyoruz çünkü kredi faizleri çok düşük ama yönetmelik çok katı. Bu sefer 120.000 TL kredi sunuyoruz ve "20.000 TL'yi mevduat, 100.000 TL'yi kredi olarak kullanabilirsiniz" diyoruz. Şimdi böyle alternatif kapılar mı yoksa sürdürülebilir ve mantıklı çıkış kapıları mı arıyoruz?”

"BANKA BORCUNUN SADECE ASGARİSİNİ KAÇ KİŞİ ÖDEYEBİLİYOR? BUNU BİLMİYORUZ.."

Mevcut durumda bireysel kredilerini ve kredi kartlarını ödeyemeyenlerin sayısının temmuz sonunda 1 milyona ulaştığından bahseden İnan Sözer, konuşmasını "1 milyon kişi cellat olduğu için nüfus müdürlüğünden af ​​bekliyor. Şimdi sorunu anlamak lazım, çünkü sadece yürütme kısmının bir milyon olduğunu biliyorum, çok da önemli değil ama altı ay önce 250.000'den fazla insanla konuştum. Şu anda muhtemelen büyümeye devam edecek bir sorunu çözmeye çalışıyoruz. Asgari ücreti kaç kişi ödüyor? Örneğin ben bu sayıyı bilmiyorum. Ne yazık ki son bir yılda uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle bu sektörde her gün 84 milyon kişi yoksullaşıyor. Maalesef burada sürdürülebilir bir acı tarife ihtiyacımız var. " ifadeleriyle noktaladı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN