Morgan Stanley'den dolarsızlaşma tahmini: Başarısız olacak

Morgan Stanley'den dolarsızlaşma tahmini: Başarısız olacak

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, doların hakimiyetinin devam edeceğini belirtti ve dolarsızlaşma çabalarının başarısız olacağını ifade etti. Banka, bunun üç ana nedeni olduğunu açıkladı.

Uluslararası ticarette doların hakimiyeti sorgulanırken, Morgan Stanley stratejistleri, doların tahtından indirilmesinin kolay olmayacağını belirtiyor. Çin yuanı, Japon yeni ve BRICS para birimlerinin doların istatistiklerini etkileyebileceği yönündeki tartışmalara rağmen, Morgan Stanley stratejistleri, doların hakimiyetinin yakın gelecekte ortadan kalkmayacağına dikkat çekiyor.

Morgan Stanley'nin değerlendirmesine göre, doların merkezi bankalar ve uluslararası ticaretteki önemi göz önüne alındığında, bu hakimiyetin hızla sona ermesi beklenmiyor. Stratejistler, bu değerlendirmeyi desteklemek için üç ana neden ortaya koyuyor:

YUAN LİKİT DEĞİL

İlk olarak, Çin yuanının doları ciddi şekilde tehdit edecek kadar likit olmadığını belirtiyorlar. Çin'in para birimi üzerindeki sıkı sermaye kontrolleri nedeniyle yuanın dolar karşısında gerçek bir rakip olabilmesi için daha fazla serbestlik sağlanması gerektiğini ifade ediyorlar. Ekonomik sorunlar ve emlak krizi gibi içsel sıkıntılar da Çin ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

BORCA İLİŞKİN ENDİŞELER DOLARI ETKİLEMEYECEK

İkinci olarak, ABD'nin artan kamu borcu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan endişelerin, doların istikrarını ciddi şekilde etkilemeyeceği düşünülüyor. ABD'nin kamu borcunun artmasıyla birlikte, doların güvenilirliğine dair endişeler artarken, Fed'in enflasyonla mücadele edebileceği ve dolara olan güveni sağlamlaştırabileceği öngörülüyor.

KRİPTO VARLIKLAR ALTERNATİF DEĞİL

Üçüncü olarak, kripto para birimlerinin dolar için gerçek bir alternatif olmadığı vurgulanıyor. Bitcoin gibi kripto varlıkların likit olmasına rağmen, fiyat dalgalanmalarının çok yüksek olması ve ticaret için uygun olmamaları nedeniyle doların yerini alamayacakları düşünülüyor.

Sonuç olarak, doların hakimiyetinin hızla ortadan kalkmayacağı ve alternatif para birimlerinin doların yerini almasının zaman alacağı öngörülüyor. Bu nedenle, doların uluslararası ticaretteki rolünün önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN