Motorlu Taşıt ÖTV'sinde tüm zamanların rekoru kırıldı! Hedefler ikiye katlandı! En pahalısı Türkiye oldu

Motorlu Taşıt  ÖTV'sinde tüm zamanların rekoru kırıldı! Hedefler ikiye katlandı! En pahalısı Türkiye oldu

Motorlu taşıtlar için geçerli olan ÖTV ödemeleri kapsamında gelmiş geçmiş en yüksek rakamlar kayda geçti. 2023 yılında toplanan %10'un üzerinde motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi ÖTV için şimdiye kadarki en yüksek rakamlar görüldü.

2023 yılında toplanan verginin %10'unun motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi yani ÖTV'den geldiği görülmektedir. KDV dahil olmamasına rağmen en yüksek Oran Motorlu Taşıt ÖTV'sinde kayda geçti.2023 yılında ÖTV'den elde edilen gelir 441,2 milyar TL olarak kayda geçti. Euronews'te yer alan haber doğrultusunda yılbaşındaki hedefin 203 milyar TL olduğu belirtildi. Bu kapsamda 2023 yılı motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’nin 2 katından fazla vergi toplandığı görüldü.

YÜZDE 84 ARTTI

Motorlu taşıtlar için alınan ÖTV'ye TL bazında baktığımızda 2022 yılına oranda %164 artış gösterge görülmektedir. Dolar kurunda yaşanan artışa rağmen motorlu taşıtlardan alınan ÖTV'nin son bir yılda %84 arttığı görülüyor.

sifir-arac-kapak.jpg

EN PAHALI ARAÇLAR TÜRKİYE'DEN

Türkiye Avrupa’da ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında 0 kilometre araç satışlarında açık ara en çok vergi alınan ülkenin Türkiye olduğu belirtildi. Avrupa'da Euro bazında araç fiyatlarında en pahalı olan ülke Türkiye olarak kayda geçerken 2022 yılında 27 Avrupa Birliği ülkesi genelinde 100 Euro karşılığında satın alınan aracın Türkiye fiyatının 144 Euro olduğu görüldü.

Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV kapsamında ortaya çıkan rakamlardır sürpriz olmuyor. %80 ÖTV ve %20 KDV eklendiğinde vergisiz fiyatı 100 TL olan aracın Vergiler dahil satış fiyatı en az 226 TL'ye yükseliyor. Bu durum motorlu taşıtlardan alınan ÖTV payının 2023 yılında rekor kırılmasına neden oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN