Türkiye’de rekor seviyelere ulaşan bireysel borçlar nedeniyle hükümet cephesinden kritik bir adım geldi. 10 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarında gecikmeye düşen milyonlarca borçlu için 48 aya varan yapılandırma olanağı verdi.
Düzenleme, özellikle son aylarda enflasyon ve gelir dağılımındaki bozulma nedeniyle kart borçlarını ödeyemeyen dar gelirli kesim için önemli bir “erteleme” fırsatı sunarken, ekonomi yönetimi kart kullanımına ilişkin yeni esneklikleri de gündemine aldı.
GECİKMİŞ KART VE KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILABİLECEK
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, daha önce yalnızca asgari ödeme tutarı geciken kart borçlarında uygulanabilen yapılandırma, artık dönem borcunun tamamı ya da bir kısmı ödenemeyen tüm borçlar için de geçerli olacak.
Ayrıca, ihtiyaç kredilerinde de 30 gün gecikme şartı kaldırılarak, herhangi bir gecikme durumunda yapılandırma hakkı tanındı. Söz konusu yapılandırma kapsamında borçlar, %3,11 faiz oranı ile 48 aya kadar taksitlendirilebilecek.
KART SAHİPLERİNİ İLGİLENDİREN YENİ ADIMLAR YOLDA
Yapılandırma düzenlemesinin ardından ekonomi yönetimi, kredi kartı kullanıcılarını ilgilendiren yeni değişiklikler için de hazırlıklarını sürdürüyor. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, özellikle nakit avans işlemlerinde daha esnek bir yapı devreye alınacak.
NAKİT AVANS LİMİTİ 50 BİN TL’YE ÇIKIYOR
Hâlihazırda kredi kartları üzerinden yapılabilen nakit avans işlemleri için geçerli olan 25 bin TL üst limiti, yapılacak yeni düzenlemeyle 50 bin TL’ye yükseltilecek. Bankaların aylardır bu konuda talepte bulunduğu, Merkez Bankası ve BDDK’nın da bu yönde çalışmaları hızlandırdığı belirtiliyor.
Ayrıca, nakit çekim işlemlerinde uygulanan azami taksit sayısı da 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Böylece kullanıcıların kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılaması kolaylaştırılacak.
KARARIN TEMMUZ SONUNDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR
Söz konusu düzenlemelerin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz 2025 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra yürürlüğe alınması öngörülüyor. PPK toplantısı sonrasında hem kredi kartı işlemleriyle ilgili yeni limitlerin hem de vadeye dair esnekliklerin resmi olarak duyurulması bekleniyor.
