O gıdada kriz kapıda! Duyan A101 ve BİM markete stok yapmaya koşuyor: Her evin ihtiyacı... Çok büyük zam geliyor

O gıdada kriz kapıda! Duyan A101 ve BİM markete stok yapmaya koşuyor: Her evin ihtiyacı... Çok büyük zam geliyor

Gıda sektörü olumsuz hava koşullarından en çok etkilenen alan olurken o gıdada resmen kriz kapıya dayandı. Bunu duyanlar A101 ve BİM marketlerine koşup stok yapacak. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bu ürüne büyük zam geliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Mutfakların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan pirinç, geçtiğimiz sene Hindistan’ın uyguladığı ihracat kısıtlamaları ve El Nino’nun yol açtığı kuraklık nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşamıştı. BloombergHT’de yer alan bilgilere göre şimdi de Brezilya'nın güneyindeki sel felaketleri de ticarette trafiği engelleyerek pirinç tedarikini etkiledi. Hal böyle olunca pirinç fiyatlarında artış olacağına yönelik yorumlar gelmeye başladı.

yeni-proje-18.jpg

71 DOLARLIK ARTIŞ SÖZ KONUSU

Son zamanlarda elde edilen verilere göre, Asya piyasasında Tayland beyaz pirinç fiyatları yüzde 5 bandında arttı ve ton başına 649 dolara kadar çıktı. Söz konusu bu artış nisan ayının başından bu yana 71 dolarlık bir artışı temsil ediyor.

Özellikle Asya ve Afrika’daki insanların temel besin gıdalarından biri olan pirinç, bir yandan maliyet artışları bir yandan enflasyon baskılarından dolayı ciddi zamlarla karşı karşıyayken bu durum erişilebilirliğini tehdit ediyor.

yeni-proje-19.jpg

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA ETKİLENMESİ BEKLENİYOR

Fitch Solutions'ın BMI biriminde Emtia Analisti Charles Hart’ın yorumlarına göre, Brezilya'daki şiddetli seller fiyatları etkileyecek. Öte yandan önümüzdeki haftalarda Brezilya'nın pirinç üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Rio Grande do Sul eyaletinin etkilenmesi bekleniyor.

yeni-proje-20.jpg

Londra'daki Uluslararası Tahıl Konseyi Emtia Piyasası Analisti Peter Clubb ise Güneydoğu Asya'ya yönelik yeni mahsul arzındaki yavaşlamanın fiyatları artırdığını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN