O ilimizin taşı toprağı altın! Bu maden başka yerden çıkmıyor: 100 bin dolarlık fiyatıyla altını bile geride bırakıyor

O ilimizin taşı toprağı altın! Bu maden başka yerden çıkmıyor: 100 bin dolarlık fiyatıyla altını bile geride bırakıyor

Sektörün yeni gözdesi haline gelen o mücevher, ülkemizde süs taşı sektörünün parlayan yıldızı oluyor. Sadece Türkiye’de olan bu maden başka yerden çıkmıyor. Öyle ki 100 bin dolarlık fiyatıyla altını bile geride bırakıyor…

Türkiye, kuyumculuk ve mücevher sektöründeki pazar payını her geçen gün yukarı çıkarırken, dünyada son birkaç yılın gözdesi olan Disapor Kristali de Muğla’nın değerini artırdı.

Diaspor kristalinin 3 türüne ait örnekler şuana dek sadece Muğla’da bulunurken, altından 10.000 kat daha değerli olan taşın oluşumu ise yüzyıllar sürebiliyor.

diaspor-kristali-1.jpg

ÇIKARILANLARIN SADECE YÜZDE 2’Sİ İŞLENEBİLİYOR

Diaspor kristalinin yalnızca çok az miktarı gram olarak çıkarılıyor. Bunların ise %98’i işleme esnasında kayboluyor. Sadece Muğla’da çıkarılan diaspor kristalleri, ışığa göre renk değiştiren özellikleriyle de dikkat çekiyor. Dünyadan yoğun talep gören madenin ülkemizdeki toplam potansiyel rezervinin 50 milyar dolar olabileceği tahmin ediliyor.

diaspor-kristali-2.jpg

Dünya üzerindeki 300 değerli taş arasında yer alan diaspor kristalinin fiyatıysa karatı, süslemesi ve işlemesine göre 100.000 dolara çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN