O ilin geçim kaynağıydı, artık ekmeyecekler! Hem para etmiyor hem rekolte düştü: Üretici o meyveden vazgeçti

O ilin geçim kaynağıydı, artık ekmeyecekler! Hem para etmiyor hem rekolte düştü: Üretici o meyveden vazgeçti

Son zamanlarda rekoltede düşüş yaşayan şeftali o ilin zor zamanlar yaşamasına yol açtı. Söz konusu bölgenin geçim kaynağı olarak bilinen şeftali için isyan eden üreticiler hem para etmemesinden hem de rekolte düşüklüğünden yakındılar. İşte konuya ilişkin detaylar…

Aydınlık’tan Füsun İkikardeş’in akşam haberine göre şeftali üreticisi İbrahim Çerçioğlu, akşam bu yıl yaşadıkları üretim sorunumdan söz etti. Yaşadıkları sorunlar karşısında bulduğu çözüm önerilerini paylaşan Çerçioğlu, önemli detaylardan söz etti.

yeni-proje-10.jpg

GÖRÜNMEYEN GERÇEKLERE DEĞİNDİ

Araç izmir'in Selçuk ilçesinde şeftali hasadı başlarken üretici İbrahim Çerçioğlu, hasat konusundaki problemlere değindi. Kendi bahçesinde yaptığı şeftali hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil ve Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı katıldı.

Burada konuşma yapan İl Müdürü Mustafa Şahin, “İzmir, şeftali üretiminde önemli bir yere sahip. Bu yıl da bol kazançlı bir sezon diliyorum” dedi. Çerçioğlu ise yaşadıkları sorunlara değindi.

yeni-proje-13-001.jpg

“ŞEFTALİ PARA ETMİYOR”

Çerçioğlu, ilçedeki şeftali üretimini şöyle değerlendirdi:

“Geçen yıl şeftali rekoltesi düştü, çünkü şeftali para etmiyor diye bahçeler bozuldu. Maliyetiyle satış birçok gün kafakafaya gidiyor! Şeftalinin 12-13 lira çiftçiye maliyeti var. Bunun en iyisi kalitelisi 20 liraya gitse, meyve suyuna döküleni de 4 lira deseniz, ortalama fiyatı 12-13 liraya düşer.” Ya işçili? Ya mazot? Yanıtlar içler acısı… “Burdan istanbul’a nakliye için kamyon 50 bin liraya gidiyor. İşçilik ise kiloda 5.75 kuruşu işçiye verilen kısım. Maliyetlerle baş edemiyoruz.”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DE SUNDU

Çerçioğlu, “Sanayi ürünleri ekilmeli. Mesela pamuk! Çukurova’nın başlıca ürünüdür, ama kalmadı” dedi. Bunun yanı sıra ikinci bir talep olarak mazotta verginin kaldırılması gerektiğini savundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN