O müjde sonunda geldi... 25 yıl evli kalan kişiler için 2 formülle emekli maaşı alma yolu!

O müjde sonunda geldi... 25 yıl evli kalan kişiler için 2 formülle emekli maaşı alma yolu!

Milyonlarca kişinin hayali olan emekli olmak için farklı yöntemler söz konusudur. Belirlenen süre içerisinde sigortanın yatırılmasının devamında kişi kendi sigortasını yatırarak emekli olmaya hak kazanmaktadır. İşe giriş tarihi, prim ve sigorta şartıyla isteğe bağlı sigorta sistemi prim ödenmesi mümkün hale gelirken aynı zamanda 25 yıllık evli kadınlarda emekli olmak için araştırma yapmaktadır. Emekli olmak için gereken şartlar nelerdir? İsteğe bağlı sigorta ile emekli olunur mu?

25 yıl evli kalıp 2 formül üzerinden emekli olmayı bekleyen ev kadınları araştırmalarına devam etmektedir. Çalışan kadınların hayalleri arasında yer alan durumlar ise maaşın bağlanmasıdır. Bu durumda devreye yaş ve maaş hesabı girerken neler yapılması gerektiği haberimizde yer almaktadır. Emekli maaşının bağlanması için gerekli şartlar nelerdir? 25 yıllık ev hanımları emekli olabilecek mi? İşte detaylar...

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA DA EMEKLİLİK FIRSATI

Kişinin isteğine göre yatırılan sigorta için Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde bulunan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine gidilerek başvuru yapılması gerekir. Bunun yanı sıra ise e-Devlet üzerinden de online başvuru yapılması mümkündür.

1.602 TL ÖDEMELER HESAPLARDA

Kişiler isteğe bağlı olarak sigorta primi yatırmaktadır. Prim esaslı olarak kazanç alt ve üst sınır ile belirlenip sigortalı tarafından günlük kazanç beyan edilmektedir. Alt sınır ve üst sınır arasında sigortalı olarak gerçekleştirilen prim esas aylık kazanca göre yüzde 32 fark bulunmaktadır. Yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm olurken yüzde 12'si ise genel sağlık sigortası olarak belirlenmiştir. 2022 verilerine göre prim esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunulduğunda isteğe bağlı sigorta ödemelerinde aylık tutar 1.601,28 TL olarak açıklanmıştır.

Emekli olma şartları nelerdir?

KABUL EDİLİRSE 25 YIL ŞARTI GEREKİYOR

Geçtiğimiz senelere göre yasa tasarısında yer alan teklife göre en az 25 yıl evli olup 50 yaşının doldurmuş kişilerin emekli olup olamayacağı merak edilmektedir. Uzun süredir üzerinde çalışmaların devam ettiği bu maddede 25 yıl evli kalma şartı aranmaktadır.

7.200 GÜN PRİM ŞARTI

2008 yılından sonra sigortası başlayan kadınların emekli olabilmesi için 7.200 prim günü şartı gerekiyor. Aynı zamanda ise 20 yılın tamamlanmasıyla beraber çalışma hayatında aktifliği söz konusu olmayan kişilerin ve emekli olacak kadar evli olan kadınlara faydalanması için fırsat sunuldu. Bu konu hakkında tasarı için ise çalışmalar devam etmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN