Onların EYT'ye ihtiyacı yok! Bu yıllar arasında girişi olanlar 4 yıl erken emekli olacak: Şarta uyanlar için tablo netleşti

Onların EYT'ye ihtiyacı yok! Bu yıllar arasında girişi olanlar 4 yıl erken emekli olacak: Şarta uyanlar için tablo netleşti

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısı açılmış oldu. Vatandaşlar sürecin nasıl işleyeceğini araştırırken sevindirici haber geldi. Bu şartları sağlayanlar 4 yıl erken emekli olabilecek! Tablo tek tek netleşti. Onların EYT'ye ihtiyacı yok. Peki kimler erken emekli olabiliyor? Erken emeklilik şartları neler? İşte erken emeklilik şartları ve detayları...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Süreci yakından takip eden vatandaşlar ise erken emeklilik yollarını araştırıyor. Gelen haber ise milyonlarca kişiyi sevince boğdu. Bu şartları sağlayanlar erken emekli olabiliyor. Onların EYT'ye ihtiyacı yok! Bu yıllarda girişi olanlar 4 yıl erken emeli olma şansını yakalıyor. Tablo tek tek netleşti. İşte erken emeklilik şartları ve koşulları...

EYT OLMADAN ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından emeklilik süreçleri ve şartları merak konusu oldu. EYT'de başvurular başlarken, EYT şansını kaçıran kişiler için erken emeklilik kapısı açıldı. Bu şartları yerine getiren kişiler erken emekli olabiliyor. Bu yıllar arasında girişi olanlar 4 yıl erken emekli olacak. Peki, EYT'li olamayan biri hangi şartları sağlamalı?

jhjhj-3.jpg

BU YILLAR ARASINDA GİRİŞİ OLANLAR 4 YIL ERKEN EMEKLİ OLUYOR

Peki hangi şartlar karşılığında erken emekli olabiliriz? Erken emekli olma şartları neler? Erken emeklilikten kimler yararlanabiliyor? İşte erken emeklilik şartları;

  • Kanuna göre, 2008 yılından önce sigortalı olmuş ve en az yüzde 40 raporu olanlar ile en az yüzde 40 doğuştan engelli olan memurlar 5400 prim günü (15 yıl) ödemiş olmak şartıyla erken emekli olabiliyor.
  • Memurun engellilik oranı yüzde 49'un altındaysa en az 18 yıllık sigortalılık ve 4680 gün primleri olmak şartıyla yine yaşa takılmadan emekli olabiliyor.
  • Engellilik oranı yüzde 50-59 arasında olan memurlar en az 16 yıldan beri sigortalı olurlarsa 4320 gün prime sahip olmaları durumunda yaşa takılmadan emeklilik hakkı kazanıyor.
  • Memurlara yönelik sonradan gerçekleşen engellilik halinde erken emeklilik fırsatı sunuluyor.
  • Bu durumda engel oranı 40-49 arasında olanlara 6 bin 480 prim (18 yıl) ödemek kaydıyla emeklilik hakkı doğuyor.
  • Engel oranı yüzde 50-59 arasında olan memurlar, en az 5 bin 760 (16 yıl) prim ödediği takdirde emeklilik hakkına kavuşuyor.

gfgfffg-1.jpg

EYT İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başvuruların yapılabileceğini, ilk maaşların nisan ayında ödeneceğini açıkladı.

Bakan Bilgin, "İlk maaşlar nisanda mı olacak?" sorusu üzerine, "Tabii, yasal süreç öyle başlıyor. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra ilk ayın başında maaşlar müracaatlara göre ödenecek. Panik yapmaya gerek yok. e- Devlet üzerinden müracaat edebilirler, bir sorunla karşılaşırlarsa e-Devlet üzerinden ki karşılaşmayacaklarını zannediyorum, o zaman bizzat giderek müracaat edebilirler. Mart ayı içerisinde bu olur" dedi.

hghghg-46.jpg

EYT MAAŞI NE KADAR?

2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracak vatandaşlar, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN