Özel sektörün dış borcu 190 milyar doları aştı: Son 5,5 yılın en yüksek seviyesi

Özel sektörün dış borcu 190 milyar doları aştı: Son 5,5 yılın en yüksek seviyesi

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu Mayıs 2025 itibarıyla 190,4 milyar dolara ulaştı. Bu seviye, Kasım 2019’dan bu yana görülen en yüksek borç stoku oldu. Uzun vadeli borçlar 177,5 milyar dolara çıkarken, kısa vadeli borçlar 12,8 milyar dolara geriledi. Reel sektörün uzun vadeli borçlanmasında 12,2 milyar dolarlık artış dikkat çekti. Bir yıl içinde ödenecek dış borç 57,8 milyar dolar oldu.

Türkiye’de özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu Mayıs 2025 itibarıyla 190,4 milyar dolara yükseldi. Böylece Kasım 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşılmış oldu. Yılın ilk beş ayında borç stokundaki artış 18,1 milyar doları bulurken, bu artışın büyük bölümü uzun vadeli kredilerden kaynaklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı verilere göre, 2024 yıl sonunda 172,2 milyar dolar olan özel sektörün dış borç stoku, Mayıs sonunda 190,4 milyar dolara çıktı. Bu dönemde uzun vadeli borçlar 20,7 milyar dolar artarak 177,5 milyar dolara yükselirken, kısa vadeli borçlar (ticari krediler hariç) 2,6 milyar dolar azalarak 12,8 milyar dolara geriledi.

REEL SEKTÖR VE BANKALAR BİRLİKTE BORÇLANDI

Toplam borçlanmanın dağılımına bakıldığında, finansal kuruluşların dış borcu 5,3 milyar dolar, finansal olmayan (reel sektör) kuruluşların dış borcu ise 12,8 milyar dolar arttı. Reel sektörün uzun vadeli dış borcu 12,2 milyar dolar yükselerek 105,9 milyar dolara ulaştı. Finansal kuruluşların uzun vadeli borcu ise 8,6 milyar dolarlık artışla 71,7 milyar dolar seviyesine çıktı.

Kısa vadeli borç tarafında ise bankaların yükü azaldı. Bankaların kısa vadeli dış borcu 3,6 milyar dolarlık düşüşle 8,2 milyar dolara inerken, bankacılık dışı finansal kuruluşların kısa vadeli borcu 331 milyon dolar artarak 1,7 milyar dolara yükseldi. Reel sektörün kısa vadeli dış borcu da 673 milyon dolar artarak 3 milyar dolara yaklaştı.

1 YIL İÇİNDE ÖDENECEK DIŞ BORÇ: 57,8 MİLYAR DOLAR

Mayıs sonu itibarıyla vadesine bir yıl veya daha az kalan dış borç toplamı 57,8 milyar dolara ulaştı. Bu borcun 38,1 milyar doları bankalara, 15,3 milyar doları finansal olmayan şirketlere ve 4,4 milyar doları bankacılık dışı finansal kuruluşlara ait.

Uzun vadeli borçların döviz kompozisyonuna bakıldığında, borçların yüzde 58,1’i ABD doları, yüzde 32,5’i euro, yüzde 2,2’si Türk lirası ve yüzde 7,2’si diğer döviz cinslerinden oluştu. Kısa vadeli borçlarda ise Türk lirasının payı dikkat çekti. Söz konusu borçların yüzde 39,3’ü TL, yüzde 39,5’i dolar, yüzde 18,4’ü euro ve yüzde 2,8’i diğer dövizlerden meydana geldi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN