Çankırı'da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteği ile kurulan özel tesiste dondurma yöntemi ile kurutulan sebze ve meyveler, iç piyasada olduğu gibi dış piyasada da yoğun ilgi görüyor. Titizlikle üretilen ve 25 yıl bozulmadan saklanabilen ürünler 6 ülkeye ihraç ediliyor...
Farklı sektörlerde hizmet veren iki ortak Fatih Bostancı ve Deniz Hancı, bir araya gelerek, ısıyla kurutma yapılan tesislerden farklı olarak ürünün besin değerini koruyan ve raf ömrünü uzatan dondurarak kurutma yöntemini uyguladıkları bir tesis kurdu.
Ortaklar, TKDK'dan aldıkları destekle Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi'nde yüzde 65 hibeyle 500.000 avroluk yatırım yaparak dondurma yöntemi ile sebze ve meyve kurutma tesisini açtı.
2021 yılında faaliyete başlayan tesiste limon, çilek, şeftali, vişne, portakal, mandalina, brokoli, bezelye, domates, havuç gibi 50 farklı ürün kurutulurken, bu ürünler iç piyasanın dışında Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, Amerika, Dubai ve Romanya'ya ihraç ediliyor.
EN GELİŞMİŞ YÖNTEMİ KULLANIYORLAR
Dondurarak kurutma yöntemiyle meyve ya da sebzenin bütün besin değerinin korunduğunu söyleyen Bostancı, "Yirmi beş yıla kadar raf ömrü getiriyoruz. Kurutma yöntemimiz bilinen en gelişmiş meyve kurutma yöntemi." dedi.
YOĞUN TALEP ALIYORLAR
Dondurarak kurutma yönteminin oldukça eski olduğunu ve genellikle ilaç sektöründe çok fazla kullanıldığını söyleyen Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son dönemde sağlıklı atıştırmalıklar ve atıştırmalık sektörünün gelişmesiyle beraber bu alana eğilmeye karar verdik. AR-GE'miz sürekli çalışıyor, yeni ürün üzerinde çalışıyoruz. Özel siparişlerle de çalışabiliyoruz. Farklı dilimleme şekilleri, farklı yorumlamalarla, farklı kullanım alanlarına göre ürünler üretebiliyoruz. Tüm ürünlerimizin tozu da bulunmaktadır. Besin değerini korumuş toz sektörüne de hitap ediyoruz. Son dönemde çikolatacılık, soğuk içecek sektörü yoğun talep gösteriyor. Tabii ki her eve girmek hedefimiz. Sağlıklı atıştırmalık sektöründe de kendi markalarımızla da varız. Aslında ürünler besin değerini koruması ve her sezon bulunabilirliğiyle her sektöre hitap ediyor. Genel olarak aroma sektörü de şu an bize yönelmeye başladı."
Aynı anda farklı meyvelerin kurutma işlemini yapabildikleri bilgisini veren Bostancı, günde ortalama 2 ton taze ürün işleme kapasitelerinin olduğunu söyledi.