Parası olan o şehirlere arsa almaya koşuyor! İstanbullu yatırımcılar rotayı o şehirlere çevirdi: Hem ucuz hem de güvenli

Parası olan o şehirlere arsa almaya koşuyor! İstanbullu yatırımcılar rotayı o şehirlere çevirdi: Hem ucuz hem de güvenli

İstanbul’da yatırımcıların yeni gözdesi arsa olurken, parası olan o şehirlere arsa almaya koşuyor. Öyle ki yaşanan yoğun ilgiden dolayı fiyatlarda 10 kata çıkan artış yaşandı. Ancak buna rağmen diğer seçeneklere göre hala hem ucuz hem de güvenli olan arsaya olan talep artmaya devam ediyor.

Son senelerde etkili olan küresel enflasyondan dolayı vatandaş parasını güvenli yatırım araçlarına harcamak istiyor. Kimi mevduatını faize yatırırken kimisi de gayrimenkule gidiyor. Fakat kredi ve konut fiyatlarındaki sorunlar, özellikle İstanbul’da yaşayanların yatırım aracı olarak daha uygun olan arsaya yönelmesine neden oldu. Uzmanlar, İstanbul çevresindeki illerin tercih edildiğini belirtirken kimi yatırımcılar ise Balıkesir ve Eskişehir’e bile arsa almaya gidiyor.

SATIŞLAR CİDDİ ARTIŞA GEÇTİ

Gayrimenkul Uzmanı Nilüfer Kas, arsa satışlarında son dönemlerde ciddi artışlar olduğunu söyleyerek, "Konut ve arsa dengesine baktığımızda arsa lehine yüzde olarak çok ciddi bir değişim var. Ekim ayında satılan tüm gayrimenkuller yüzde 38'i konutken ilk defa yüzde 62 si arsa oldu. Yatırımcı hem parasını değerlendirmek hem de üzerine bir konut yapabilir miyim diyenler tamamen arsaya yöneldiler" ifadelerini kullandı.

eskisehir-ve-bursada-arsa-yatirimi-artti-1.jpg

Arsa değerlerinin 20 katına çıktığı yerler bile olduğunu belirten Kas, "Deprem korkusu da etkili oldu. Özellikle kendi oturdukları eski binanın kentsel dönüşüm ile dönüşemeyeceğini düşünenler yatırım aracı olarak ya da üzerine konut yapmak için arsaya yöneldi" dedi. Arsanın üzerine konut yapabilmek için imarlı arsa olması gerektiğinin altını çizen Kas, "DSİ'nin sulak alanı, sit alanı ya da 5 dönümden küçük tarla vasfı olan arsalarda inşaat yapmanız yasalara aykırı" dedi.

İLK NEDEN UCUZ OLMASI

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yatırımcıların genelde ucuz olduğu için tarla vasıflı arsaları tercih ettiğini belirterek, "Yatırım yapmak isteyen, 5 milyona ev alamıyor ama 1-2 milyona arsa satın alabiliyor" dedi. Aşa, tarla alımı satımı yaparak çok büyük kazançlar elde edenlerin olduğunu belirtti ancak arsayı araştırmadan alarak sorunlar yaşayan vatandaşların da olduğunu ifade etti. Arsa alımı yaparken iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Aşa "Bu konuda uzman emlak danışmanı ile yola çıkılmalı. Arsa alırken arsanın vasfı, bölgenin yapısı gibi etmenler önemli" sözlerini kullandı.

eskisehir-ve-bursada-arsa-yatirimi-artti-2.jpg

ESKİŞEHİR’E BİLE GİDENLER VAR

Başkan, İstanbul’da Çatalca, Silivri, İstanbul çevresinde Çerkezköy, Sakarya Karasu gibi bölgelerin ilgi gördüğünü söylerken, "Sadece çevre iller değil diğer iller de tercih ediliyor. Örneğin Balıkesir'de hatta Eskişehir'de bile arsa alan İstanbulluların sayısında büyük bir artış var" dedi.

Yatırım uzmanı Nilüfer Kas, İstanbul’un yakınında bulunan Sapanca, Kırklareli gibi yerlerde arsa fiyatlarının artmasının en büyük nedeninin vatandaşın ilgisi olduğunu söyledi. Edirne’ye girecek olan hızlı trenin önümüzdeki sene devreye girmesinin beklenmesin de bölgeye olan ilgiyi artırdığının altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN