Petrol fiyatlarında sert düşüş

Petrol fiyatlarında sert düşüş

Petrol fiyatları, yeni güne değer kazancıyla başlayıp, küresel piyasalarda risk algısının yükselmesiyle negatife döndü. Brent petrolün varil fiyatı 75,92 dolara kadar gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Güne değer kazancıyla başlayan, ardından küresel piyasalardaki risk algısının yükselmesiyle negatife dönen Brent Petrol varil fiyatı 75,92 dolara kadar gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesine ulaştı. Küresel piyasalar güne, durağan bir seyirle başlarken, gün içerisinde İsviçre merkezli Credit Suisse bankasında yaşanan gelişmeler sonrası risk algısı seviyesini yükseltti.

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin Credit Suisse'ye daha fazla destek vermeyeceklerini açıklamasının ardından, Amerika'dan sonra Avrupa piyasasında da risk algısını yükseltti. Yaşanan gelişmelerle oluşan Küresel ekonomik yavaşlama beklentisiyle birlikte Brent Petrol fiyatı 75,92 dolara kadar gerilirken, 13 Aralık 2022 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Brent petrolde teknik olarak 78,45 ile 78,83 dolar aralığının direnç; 78,07 ile 77,69 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. Bir gün önce 80,92 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,45 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

ÇİN'DEKİ GELİŞMELER DÜŞÜŞÜ SINIRLANDIRIYOR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dün yayımlanan aylık petrol piyasası raporunda, Çin'in petrol talebine yönelik pozitif öngörülerde bulundu. OPEC, OECD dışı ülkelerde petrol talebi artış öngörüsünü, Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından ekonomik aktivitenin canlanması ve Rusya'nın petrol talebinde beklenen iyileşme nedeniyle yukarı yönlü revize etti.

SUUDİ ARABİSTAN'IN AÇIKLAMALARI

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz Bin Selman, dün Energy İntellengence sitesine açıklama yaptı. Açıklamada, ülkesinin petrol ihracatına tavan fiyat uygulanması olasılığının bulunduğunu ve bu uygulamaya katılan hiçbir ülkeye petrol satmayacaklarını belirtti. Selman'ın, "OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 5 Ekim 2022'de aldığı 2023'ün sonuna kadar üretimi günlük 2 milyon varil azaltma kararını ise sürdüreceğiz" sözleri piyasalarda arz endişelerine yol açtı.

FED'İN HAWKISH POLİTİKASI SONLANACAK

Öte yandan, ABD ekonomisine ilişkin belirsizlikler ve petrol talebine yönelik endişeler fiyatları aşağı yönlü baskılıyor. Dün açıklanan verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 6 artarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek iki toplantıda 25'er baz puan faiz artışına giderek “hawkish” politikasını sonlandırması bekleniyor. Fed'in "Hawkish" politikasını sonlandırması, piyasada likiditenin azaltılması anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN