Piyasayı bir cent bile mutlu etti

Piyasayı bir cent bile mutlu etti

TL’nin erimesi yabancı yatırımcı için Türkiye’yi ‘fırsat ülke’ye çevirdi. 8 yıl önce Garanti Bankası hisselerine 2 cent ödeyen İspanyol BBVA, bu kez 1 cent teklif etti. Piyasa yarı yarıya fiyatı bile olumlu karşıladı, borsa yükseldi. Yönetimdeki hatalarla ekonomide yaşanan geriye gidişin çarpıcı yansıması için uzmanlar “Şirketler ekonomideki gidişatla sudan ucuz hale geldi. Yabancılar da hücum ediyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

Gelişen para birimleri içinde en çok değer kaybeden TL yabancı yatırımcı için davetiye oldu. Konuttan turizme ‘ucuzluk’ bankacılık sektörüne de yansıdı. İspanyol BBVA, 2013’te değeri 22.5 milyar dolarken 5 milyar dolara gerileyen Garanti Bankası için yeni teklif yaptı. Mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için 8 yıl önce yaptığı ödemenin yarısını önerdi. Uzmanlar, teklifin Türk ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntıyı gösterdiğini belirtti.

Seçim sonrasına yatırım hazırlığı yorumları da yapıldı. BBVA’nın teklifi piyasada olumlu karşılanırken “Türkiye’yi kelepire getirdiler” diyen ekonomistler perde gerisindeki tabloyu işaret etti: Bu teklife sevinilmesi ekonominin içinde bulunduğu durumu gösteriyor. Ucuza giden bankamız var. Bu çok da mutluluk verici değil. İhracat, konutlar ucuza gidiyor derken, şimdi de daha banka hissesi 10 TL’yi bulmuş dolarla ucuzlamış olarak gidiyor.

birinciiijpg.jpg

TL eridikçe fırsat doğdu

Liradaki değersizleşme Türkiye’yi yabancı yatırımcı için fırsat ülke haline getirdi. Artan kur sonrası Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararına sahne oldu. BBVA, Garanti Bankası’nda mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için alım kararı aldı. 5 yıl önce Garanti hisselerini almak için 2.2 cent ödeyen BBVA şimdi hisse başına 1.2 cent teklif etti. Bu haberle borsa uçuşa geçti. Dolar ise yine yüksek seyretti. Haberlerle 9.95’e kadar inen kur yeniden 10 liranın üzerine çıktı.

Ekonomi yönetiminin aldığı yanlış kararlar TL’nin hızla değer kaybetmesine neden oluyor. Gelişen ülke para birimleri arasında en çok Türk Lirası kaybederken, Türkiye yabancılar için gittikçe ucuz ülke konumuna geldi. Dolar/TL kurunun yükselişi devam ederken başta bankacılık hisseleri, ihracat, turizm ve konut yabancılar için gittikçe ucuzluyor. Artan kur sonrası Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararına sahne oldu.

BBVA, Garanti Bankası’nda mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için alım kararı aldı. Ancak buna rağmen 5 yıl önce Garanti hisselerini almak için 2.2 cent ödeyen BBVA şimdi hisse başına 1.2 cent teklif etti. BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi.

Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi. Alım kararını değerlendiren ekonomistler ‘Türkiye’yi kelepire getirdiler!’ yorumunda bulundu. Alım kararını değerlendiren Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu ‘’Garanti Bankası ‘nın değeri 2013 yılında 22.5 milyar dolardı... Şimdi 5 milyar dolara geriledi! BBVA , Garanti hisselerini almak için 5 yıl önce “2.2” cent ödedi. Şimdi hisse başına “1.2” cent teklif etti. Ve bu duruma sevinildi! Anlamı, ülke ekonomisinin hali ve zeka geriliği...’’ yorumunda bulundu.

‘TAKEOVERLAR BAŞLADI’

Sosyal medya hesabından kararı değerlendiren ekonomist İris Cibre ‘’BBVA, Garanti’nin, BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. Hisse başı fiyatı 12.25 TL belirledi. Takeover lar başladı hayırlı olsun...Bankacılık endeksi yüzde 7,5 yukarıda.Bu arada ülkeye USD girecek diyenler var. TL ile satılan Banka satın almak için kimse ülkeye döviz sokmaz, TL kredisini alır öder. Diyelim ki soktu, topu topu 2.5 milyar USD paradan bahsediyoruz, yara bandı bile değil. Ucuza giden bankamız var çok da mutluluk verici değil’’ paylaşımını yaptı. Ekonomist Turhan Bozkurt ise İspanyol BBVA, Garanti Bankası’nda kalan yüzde 50,15lik payı satın almak için hisse başına niye 12,10 TL teklif etti? Sudan ucuz... Hisse fiyatı 2015’in dörtte biri fiyatına gerilemiş. 23 Ocak 2015: 9,55 TL , 4,10 dolar 12 Şubat 2017: 7,95 TL, 2,20 dolar 15 Kasım 2021: 12,20 TL, 1,22 dolar, 2017’de Ferit Şahenk’in elindeki yüzde 10’luk payı 9,9 milyar TL bedelle devralan BBVA 4 yıl sonra Garanti’nin yüzde 50,1’i için 25,7 milyar TL ödeyecek. TL, dolar veya euro bazında bankalar pula dönmüş pula. BDDK bu dönemde bankaların çoğunluk hissesi satışına onay vermemeli’’ ifadelerini kullandı.

GÜVEN İLE ALAKASI YOK TAMAMEN TİCARİ BİR HAMLE

Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova Garanti Bankası’nın tüm hisselerini almak isteyen BBVA’nın kararını son derece akıllıca bir hamle olduğunu, Türkiye’ye güvenle ilgili olmadığını doların geldiği noktaya bakıldığında ticari bir hamle olduğunu belirtti. Öte yandan dolardaki yükseliş devam ettikçe Türk şirketlerinin değerinin gittikçe ucuzladığını aktaran Arzova, orta ölçekli Amerikalı bir şirketin üç beş kuruşa bütün şirketlerimizi toplayabileceğini belirtti.

'IRGAT ÜLKE OLDUK'

Dolar/TL kuru arttıkça iş gücü de ucuzluyor. Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci daha önce kaleme aldığı yazısında ucuz iş gücüne değinerek ırgat ülke konumuna geldiğimizi aktarmıştı. Kahveci, ‘’80’li yıllarda ülkemizde tekstil-konfeksiyon sektörü ilk meyvelerini ırgatlık üzerinden vermişti. Avrupalı olsun Amerikalı olsun ünlü markalara yapılan fason üretimlerde hep o meşhur cümleleri duyardık. “Aslında bizim üç kuruşa çalıştırarak ürettiğimiz ve çok düşük fiyata sattığımız ürünler ışıklı mağazalarda aylık maaşımızın 3-4 katına satılıyor.”Irgatlık böyle bir şey olsa gerek... Bedavaya yakın çalışıp ürettiğin ama senin alamayıp sadece seyrettiğin üretim sistemi. Ya da çalışma düzeni... Bugün asgari ücret bile 1,3 milyar nüfuslu Çin’in çok gerisinde. 20 yıl önce AK Parti iktidara geldiğinde Çin adeta dünyanın ırgatlığını yapıyordu. Şimdi ise Çin kişi başına gelirde olsun, asgari ücrette olsun Türkiye’den yüzde 30 daha iyi durumda. Oysa bizim ülkemiz sürekli gerileyerek IRGATLIK durumunda Çin’in boşalttığı yeri almaya aday ülke olduk’’ ifadelerini kullanmıştı.

UCUZLUKLA AÇIKLANACAK BİR DURUM DEĞİL

BBVA’nın hisse alım kararının yalnızca ucuzlukla açıklanacak bir durum olmadığını belirten Ekonomist Murat Kubilay ‘’Yüzde 15 primle tüm paylara teklif vermek yalnızca ucuzlukla açıklanamaz. Daha önce de belirttim; ya en kötüdeyiz ya da ona çok yakınız. 2017’den bugüne en karamsar olan kişilerden biri olarak söylüyorum bunu. Zamanlamayı bilmek çok zor, dibin dibi her zaman mümkün ama gidişat başka’’ dedi.

'BBVA UZUN VADELİ YATIRIM YAPTI’

Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ, BBVA’ının hisse alımlarına ilişkin konuştu. BBVA kendi şirketine sahip çıktığını söyleyen Baştuğ, ‘’BBVA Türkiye’ye 2011 yılında girdi. 9 milyar dolarla Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda. Türkiye’de Garanti BBVA gibi çok değerli varlıklar var. Bu teklifin ülkemize iyilikler getireceğini düşünüyorum. BBVA Türkiye’nin uzun vadeli görünümüne yatırım yaptı.Hem zamanlama hem de hacim olarak önemli bir haber’’ dedi.

Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Baştuğ, ‘’Bence sermayedarın bu kararı almasının bir nedeni de çalışanların performansıdır. Çalışanının yarattığı katma değer sermayedarın bu kararı alırken elini rahatlatmıştır. Türkiye’nin böyle haberlere ihtiyacı vardır. Takvim ilgili regülatörlerden izin alındıktan sonra maksimum 20 gün içinde işlem bitirilecek. Her bir pay için 12,20 TL teklif edilecek. Garanti için çekirdek sermayeye bir etkisi yok, ama BBVA tarafına negatif etkisi olacak. Bunu da zaten açıklamayla duyurdular’’ ifadelerini kullandı.

dolar1.jpg

YÜZDE 5 KÂR BUHARLAŞTI

BBVA’nın Garanti hisselerinin tamamının alımı kararını yorumlayan Finansal Yönetim Danışmanı İbrahim Can “BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan (hisse başına 12,20 TL ve toplamda 2,25 milyar euro karşılığında) hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifinde bulundu. yapılmasına karar verdi. GARAN 10,62’den 11,63’e yüzde 9,4 yükseldi. Satın alacakların yüzde 5 karı şimdiden buharlaştı!’’ dedi. Finans Danışmanı H. Altuğ Özaslan ise ‘’1990 yılında halka arz olan Garanti Bankası bugün Türk Bankacılık tarihinde bir ilke daha imza atıyor. BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi. Haberin ardından VİOP piyasasında Borsa İstanbul yüzde 4,5 ve Bankacılık Sektörü hisseleri yüzde 8 primli işlem gördü” ifadelerini kullandı.

‘BUNUN ADI TOPYEKÛN YOKSULLAŞMADIR’

BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA’nın mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15‘lik gönüllü payların tamamına 2,25 milyar euro (2,58 milyar dolar) teklif etti. Bu teklifi değerlendiren ekonomistler Garanti Bankası’nın 2013 yılındaki toplam değerinin 22,4 milyar dolar olduğunu şimdi ise bankanın toplam değerinin 5.1 milyar dolara kadar düştüğünü belirterek gelinen bu noktayı ekonomideki gidişata bağladılar. Ekonomist Mustafa Sönmez bunun anlamının topyekûn yoksullaşma olduğunu söyleyerek ‘’ Şamata birazdan başlar: Bakın, yabancılar nasıl Garanti hisselerini kapışıyor. Şahlanışı gördüler! Oysa, akbabalık söz konusu. BBVA ilk girdiğinde 2014’de hisse başına 4 dolar ödemişti!. Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş! Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bişey değil. İhracat ucuza gidiyor, turizm ucuza gidiyor, konutlar yabancılara vatandaşlık da verilerek ucuza gidiyor derken, şimdi de daha çok şirket, banka hissesi 10 TL yi bulmuş dolarla, ucuzlamış olarak akbabalara gidecek. GarantiBBVA bunun örneği’’ paylaşımında bulundu.

‘TÜRKİYE’Yİ KELEPİRE GETİRDİLER’

BBVA’nın Garanti Bankası’nda hisse alımını değerlendiren Gelecek Partisi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan alım kararını ‘’Kasım 2014: BBVA, Garanti Bankası’nın yüzde 14,89’unu Doğuş Grubu’ndan satın almak için anlaşma imzaladı. Fiyat pay başına 4 dolar. Şubat 2017: BBVA, Doğuş Grubu’nda kalan yüzde 10 payının 9,95’ini daha aldı. Fiyat 2,20 dolar. Kasım 2021: BBVA kendisine ait olmayan bütün payları satın almak için gönüllü pay alım teklifi yaptı. Fiyat 1,22 dolar. Bankanın toplam değeri 5,1 milyar dolar. Mayıs 2013’teki değeri 22,4 milyar dolardı. Türkiye’yi kelepire getirdiler!..’’ şeklinde değerlendirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN