Prof. Dr. Hakan Kara nedenini açıkladı: Türkiye'nin CDS primi nasıl geriledi?

Prof. Dr. Hakan Kara nedenini açıkladı: Türkiye'nin CDS primi nasıl geriledi?

Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, geçen hafta itibarıyla Türkiye'nin risk priminin 284 seviyesine gerilemesinin daha çok küresel risk iştahından kaynakladığını söyledi.

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomist Prof. Dr. Hakan Kara, 14 Mayıs'ta paylaştığı bir X (Twitter) mesajında, geçen hafta itibarıyla 284 seviyesindeki CDS'in 160 seviyelerine düşebileceğini ifade etmişti.

Prof. Dr. Kara'nın Türkiye'nin CDS'inin bu seviyeye inmesi için gereken şartları ise şöyle açıklamıştı: "Döviz rezervlerinde artıya geçilmesi, KKM'nin eritilmesi ve enflasyonun yüzde 20'nin altına inmesi."

Hakan Kara, bugün paylaştığı son mesajda ise Türkiye'nin CDS'inde son dönemde yaşanan iyileşmenin daha çok küresel risk iştahından kaynaklandığını ifade etti.

CDS nedir? Türkçede kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir. Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

Türkiye’nin risk primi 2022 yılında 885 seviyesine yükselmişti ve 2003’ten o tarihe kadar en yüksek noktaya ulaşmıştı.

CDS NEDİR?

Türkçede kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN