Prof. Dr. Hakan Kara 'zor ama imkânsız değil' diyerek açıkladı: Türkiye'nin risk primi nasıl düşer?

Prof. Dr. Hakan Kara 'zor ama imkânsız değil' diyerek açıkladı: Türkiye'nin risk primi nasıl düşer?

Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye'nin CDS'inin (kredi risk primi) 160 seviyesine düşebileceğini, ancak bunun zor bir süreç olacağını söyledi. Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, döviz rezervlerinin artırılması, kur korumalı mevduatın (KKM) eritilmesi ve enflasyonun yüzde 20'nin altına düşürülmesi halinde bu seviyenin yakalanabileceğini vurguladı. Kara, bu adımların atılması halinde CDS'in 160'a düşmesinin zor ama imkansız olmadığını kaydetti.

Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve aynı zamanda eski Merkez Bankası başekonomisti olan Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye'nin kredi risk priminin düşmesi için belirli önlemler alınması gerektiğini belirtti. Döviz rezervlerinde artışa geçilmesi, kur korumalı mevduatın (KKM) azaltılması ve enflasyonun yüzde 20'nin altına düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin CDS (kredi temerrüt swapları) priminin ne kadar düşebileceğine ilişkin bir değerlendirme yaptı. Eski Merkez Bankası başekonomisti, döviz rezervlerinin artırılması, KKM'nin azaltılması ve enflasyonun yüzde 20'nin altına indirilmesi durumunda Türkiye'nin kredi risk priminin 160 seviyelerine kadar düşebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kara, CDS'in 280 seviyesinden 160'lara inmesinin "zor ama imkansız olmadığını" değerlendirdi. Bu önlemlerin alınmasıyla birlikte Türkiye'nin kredi risk priminde önemli bir düşüş sağlanabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin risk primi 2022 yılında 885 seviyesine yükselmişti ve 2003’ten o tarihe kadar en yüksek noktaya ulaşmıştı.

CDS NEDİR?

Türkçede kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

CDS PRİMİ NASIL HESAPLANIYOR?

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Bu oran belirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında da bir çok faktör göz önünde bulunduruluyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN