Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken 18 milyar dolar yorumu

Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken 18 milyar dolar yorumu

Yabancı yatırımcı getirmeyi başaramayan Hazine Bakanı Şimşek, işbirliği kapsamında Dünya Bankası’ndan ek 18 milyar dolar kredinin geleceğini açıkladı. IMF anlaşmalarına benzetilen krediye ilişkin görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Hakan Kara, anlaşmayı olumlu bulduğunu belirterek, gerekçelerini dört maddede sıraladı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin Dünya Bankası (DB) ile yaptığı kredi anlaşmasına ilişkin görüşlerini paylaştı. İktisatçı Hakan Kara, X (Twitter) hesabından paylaştığı mesajda, “Dünya Bankası ile yapılan kredi anlaşması ekonominin gidişatını değiştirmese de birçok açıdan pozitif bir gelişmedir” yorumunda bulundu.

4 MADDEDE SIRALADI

Prof. Dr. Kara, Dünya Bankası kredisini olumlu görmesinin gerekçelerini ise dört maddeyle anlattı:

1) Uzun vadeli ve uygun koşullu bir finansman olması

2) Bir süredir sırtını Körfez ve Doğu sermayesine dayamış ekonomi yönetiminin Batı’ya yönelme mesajını güçlendirmesi

3) Dünya Bankası’nın ülkenin potansiyeline olan güvenini göstermesi

4) Deprem ve yeşil ekonomi gibi ciddi dış finansman ihtiyacı yaratan dönüşümlerin yükünü azaltması.

Hakan Kara, “Batı’ya yönelme” yorumunun yanlış yere çekilmesine yönelik ise şunları yazdı:

* Kastettiğim bazı Körfez ülkeleri yapılan kişisel ilişkilere dayalı anlaşmalardan ziyade şeffaf ve çerçevesi belli finansman kaynaklarına yönelmek.

BAKAN ŞİMŞEK DUYURDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen çalışmalara değinirken, kısa süre önce üç ayrı proje için 1,5 milyar dolarlık finansman temin edildiğini anımsatmıştı. Anadolu Ajansı’na konuşan Şimşek, 2024-2028 mali yıllarını kapsayan işbirliği sürecinden bahsederek şu bilgiyi vermişti:

* Dünya Bankası’nın ilk üç yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi (Country Partnership Framework-CPF) Programı, Bankan'ın İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülerek yürürlüğe girdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN