Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş

Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş

Reel Kesim Güven Endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre 2,6 puan düşerek 102,8'e geriledi.

TCMB'nin İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1738 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla elde edilen veriler değerlendirildi. Bu verilere göre, haziran ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya kıyasla 2,6 puan azalarak 102,8 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 1,9 puan düşüşle 100,5 seviyesine indi.

ENDEKSİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, farklı parametrelerin endeksi nasıl etkilediği ortaya çıktı. Mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi yukarı yönlü etkilerken, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, genel gidişat, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi olumsuz yönde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde ise, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin lehine olan seyir güçlenirken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin lehine olan seyir zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre güçlenirken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı.

GELECEK DÖNEM BEKLENTİLERİ

Gelecek 3 aya yönelik beklentilerde ise üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin sayısında azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelecek 12 ayda sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise haziran ayında bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 53,6 seviyesine geriledi. Ortalama birim maliyetlerde gelecek 3 ayda artış bekleyenler ile son 3 ayda artış olduğunu bildirenlerin oranı azalırken, gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentileri de zayıfladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN