Rekorların ardından düşüş: Değerli metaller yılın 9 ayında geriledi

Rekorların ardından düşüş: Değerli metaller yılın 9 ayında geriledi

Değerli metallerde yılın ilk aylarında görülen yükseliş yerini sert dalgalanmalara ve kayıplara bıraktı. Altın, gümüş, platin ve paladyumun ons fiyatları yılın 9 ayında gerilerken, güçlü dolar, yükselen tahvil faizleri ve jeopolitik gelişmeler satış baskısını artırdı.

ABD/İsrail-İran savaşıyla birlikte emtia piyasasında oynaklık yükselirken, değerli metaller de bu hareketten etkilendi. Fed'in faiz politikası ve doların güçlenmesi de yatırımcıların değerli metallerden uzaklaşmasında etkili oldu.

ALTIN 9 AYDA YÜZDE 3,6 DÜŞTÜ

Ons altın yıla 4 bin 313 dolardan başladı ve ocak ayında 5 bin 600 doları test ederek rekor seviyeye ulaştı. İlk iki ayda yükselen altın, marttan itibaren düşüşe geçti.

Haziranda yüzde 11,7 gerileyen ons altın, temmuz ve ağustosta yeniden yükseldi. Eylülde ise yüzde 6,6 değer kaybederek 4 bin 157 dolara indi.

Böylece altının ons fiyatı yılın 9 ayında toplam yüzde 3,6 geriledi.

EN SERT KAYIP PALADYUMDA

Gümüş, yılın başında 121,7 dolarla rekor seviyeyi görmesine rağmen sonraki aylarda sert düşüş yaşadı. Haziranda 58,7 dolara kadar gerileyen ons gümüş, eylül sonunda 60,5 dolardan işlem gördü. Gümüşün 9 aylık kaybı yüzde 14,8 oldu.

Platin de ocakta 2 bin 923 dolarla rekor kırdıktan sonra özellikle mart ve haziran aylarında sert geriledi. Eylül sonunda 1712 dolara inen platinin 9 aylık kaybı yüzde 16,7 olarak gerçekleşti.

Paladyum ise dört değerli metal arasında en yüksek kaybı yaşadı. Yılın başında 1603 dolar seviyesinde bulunan paladyum, eylül sonunda 1211 dolara geriledi. Böylece 9 aylık kayıp yüzde 24,4'e ulaştı.

"FAİZ VE GÜÇLÜ DOLAR SATIŞ BASKISINI ARTIRIYOR"

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, değerli metallerdeki baskının önemli nedenleri arasında yüksek petrol fiyatları, tahvil faizleri ve güçlenen doların bulunduğunu söyledi.

Ergezen, yüksek petrol fiyatlarının enflasyon beklentilerini ve buna bağlı olarak faizleri yukarı çektiğini belirterek, yüksek faiz ortamının piyasadaki likiditeyi azalttığını ifade etti.

Değerli metallerde yeniden güçlü bir yükseliş için faiz indirim beklentilerinin artması veya tahvil faizlerinin gerilemesi gerektiğini belirten Ergezen, petrol fiyatlarındaki düşüşün de bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN