Serbest tüketici nedir? Serbest tüketici nasıl olunur? 2022 serbest tüketici limiti

Serbest tüketici nedir? Serbest tüketici nasıl olunur? 2022 serbest tüketici limiti

Serbest tüketici ne demektir? Serbest tüketici limiti ne kadardır? 2022 serbest tüketici limiti hakkında tüm detayları haberimizde yer verdik. İşte ayrıntılar.

Haberimizde sizlere serbest tüketicinin anlamını, kimlere denildiğini ve nasıl serbest tüketici olunur hakkında detaylı bilgiler verdik.

SERBEST TÜKETİCİ NE DEMEKTİR?

Serbest tüketici, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından oluşturulmuş bir tanımdır. Her yıl EPDK tarafından belirlenen limitin üzerinde elektrik tüketen kişiler kendi elektrik tedarikçisini seçebilirler. Bu kişilere yetkili tüketiciler denir. Elektrik tedarikçinizi seçme özgürlüğü size diğer elektrik dağıtım şirketlerinin sunduğu kampanyalardan yararlanma fırsatı vererek indirimli elektrik, ucuz elektrik kullanmanıza olanak tanır.

Serbest tüketiciler, tedarikçiden ikili sözleşmeler yoluyla enerji alırlar, bu da ucuz elektrik fırsatlarından yararlandıkları anlamına gelir. Yasal tüketiciler, sözleşme günlerinin her sonunda tedarikçilerinin performansını gözden geçirebilir ve sonuçlara göre başka bir tedarikçiye geçebilir.

SERBEST TÜKETİCİ NASIL OLUNUR?

Serbest tüketici olmak için sizden tek şart istenilmektedir. Bu şart 'EPDK' tarafından belirlenmektedir. Serbest tüketici limiti veya daha fazla elektrik tüketimi EPDK tarafından belirlenir. Eğer belirlenen bu limit üzerinde elektrik veya doğalgaz tüketimi gerçekleştiriyorsanız sizler de serbest tüketicisiniz demektir. Bu sayede ucuz elektrik satan kuruluşlarla iş birliği yapabilir, ek elektrik veya doğalgaz faturalarınıza çözüm bulabilirsiniz. Daha sonra ucuz elektrik veya ucuz doğalgaz sunan firmaları arayıp fiyat teklifi alabilir ve başvurmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Başvuru sonrasında ilgili firma gerekli yardımı sağlayacaktır.

KİMLER SERBEST TÜKETİCİ OLABİLİR?

-Bir önceki yıl veya içinde bulunduğu yılda toplam elektrik enerjisi tüketimi serbest tüketici limiti geçenler (1200 kWh)

-Bir önceki yılda tüketimi, serbest tüketici limitini geçmeyen, içinde bulunduğu yıl ise serbest tüketici limitini geçeceğini görevli perakende satış şirketine taahhüt edenler.

EPDK tarafından yayınlanan Ocak 2022 Serbest Tüketici Yönetmeliği'ne göre yukarıda belirtilen koşullardan herhangi birini taşıyan tüketiciler yetkili tüketici başvurusunda bulunabilirler.

SERBEST TÜKETİCİ LİMİTİ 2022

serbest tüketici

EPDK her yıl serbest tüketici limitini yeniden düzenlemektedir. Gelen haberlere göre aşağıdaki tabloda da açıkça görüleceği üzere ücretsiz kullanıcı limitinin kaldırılması için çalışmalar yapılıyor. Ancak tüm bu çabalara rağmen serbest tüketici sınırı tamamen kaldırılmış değil. Önümüzdeki yıllarda bu sınırın kalkacağı ve dileyen her vatandaşın meşru tüketici olabileceği belirlendi.

2022 yılından itibaren EPDK tarafından belirlenen tüketici limiti yıllık 1.200 kWh olacaktır. Diğer bir deyişle, aylık elektrik faturası 82 TL ve üzeri olan kullanıcılar "Serbest tüketici" olarak kabul edilir. Bu sınırın ötesinde "serbest tüketici" grubu, evler, oteller, arsalar, meydanlar, ofisler, klinikler, sağlık merkezleri, fırınlar, fırınlar, restoranlar, büfeler, mağazalar, derslikler, benzin istasyonları, eğlence tesisleri, işyerleri, küçük ve orta ölçekli işletmeleri içerir. elektrik gibi büyük ve büyük endüstriyel elektrik tüketicileri, elektrik tedarikçinizi seçerek ucuz elektrik kullanma imkanı vardır. Tablodan, gereksinimleri karşılayan tüketici limitindeki değişiklikleri yıllık olarak görmek mümkündür.

Günümüzle birlikte yıllık 984 TL elektrik faturası ödeyen bakıldığında aylık 82 TL elektrik faturası ödeyen her kişi, serbest tüketici olarak başka elektrik dağıtım şirketleriyle anlaşma yapabilirler. Bu nedenle ucuz elektrik kullanabilirler.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN