Shein'den yüzde 377'lik ABD zammı

Shein'den yüzde 377'lik ABD zammı

Çinli Shein, ABD’deki vergi artışları öncesi ürün fiyatlarını yüzde 377’ye varan oranlarda yükseltti.

Çin merkezli hızlı moda devi Shein, ABD’de küçük paketlere uygulanacak yeni gümrük vergileri yürürlüğe girmeden önce, ürün fiyatlarına dikkat çekici oranlarda zam yaptı. Bloomberg News tarafından derlenen verilere göre, fiyat artışları özellikle geçen cuma günü yoğunlaştı ve bazı kategorilerde zam oranları diğerlerine kıyasla çok daha yüksek oldu.

GÜZELLİK VE SAĞLIK ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 51 ARTIŞ

Shein’in ABD fiyatlarındaki artış, özellikle güzellik ve sağlık ürünlerinde dikkat çekti. Bu kategoride en çok satan 100 ürünün ortalama fiyatı bir gün içinde yüzde 51 oranında yükseldi. Bazı ürünlerde ise fiyatlar iki katından fazla arttı.

Benzer şekilde, ev ve mutfak ürünleri ile oyuncaklar kategorilerinde de ciddi zamlar yapıldı. Bu ürün gruplarında ortalama fiyat artışı yüzde 30'un üzerine çıktı. Özellikle 10 parçadan oluşan bir mutfak havlusu setinin fiyatı yüzde 377 gibi olağanüstü bir artış göstererek dikkatleri çekti.

Kadın giyim kategorisindeki fiyat artışı ise diğerlerine kıyasla daha sınırlı oldu. Bu segmentte ortalama fiyat artışı yüzde 8 olarak kaydedildi.

GÜMRÜK VERGİLERİ SHEİN’İ HAREKETE GEÇİRDİ

Shein’in fiyat artışları, ABD'nin küçük paketlere yönelik yeni gümrük vergilerini uygulamaya koyma planının hemen öncesinde geldi. Bu düzenleme, doğrudan tüketicilere düşük maliyetli ürünler gönderen Çinli perakendeciler için önemli bir maliyet artışı anlamına geliyor.

Shein’in, artan maliyetleri tüketicilere yansıtmak amacıyla fiyatlarını şimdiden artırmaya başlaması, şirketin ABD pazarındaki rekabet gücünü koruma çabası olarak yorumlanıyor.

ABD-ÇİN TİCARET GERİLİMİNDE SON DURUM

Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi de tırmanmaya devam ediyor. Pazar günü ABC kanalına konuşan ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Trump yönetiminin Çin dışındaki 17 ana ticaret ortağıyla müzakereler yürüttüğünü ve özellikle Asya ülkeleriyle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini açıkladı.

Bessent, Çin’in ABD’ye yönelik ihracatının büyük ölçüde ucuz ve sübvanse edilmiş ürünlere dayandığını belirterek, "Eğer bu akış kesilirse Çin ekonomisi ciddi şekilde zarar görecek. Bu yüzden Çin, yüzde 145'lik gümrük vergisi karşısında müzakere masasına oturmak zorunda kalacak" dedi.

Bu açıklamalar, ABD'nin Çin’e yönelik daha sert bir ticaret stratejisi izlemeye devam edeceğini ve Çinli şirketlerin, aralarındaki Shein gibi devlerin, yeni zorluklarla karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN