Sıfır otomobillerde yeni düzenleme yolda! Cebinizden 100 bin TL'den fazla masraf çıkaracak

Sıfır otomobillerde yeni düzenleme yolda! Cebinizden  100 bin TL'den fazla masraf çıkaracak

AB tarafından ilk aşaması 2022 yılında devreye alınan otomobil ve yol güvenliği mevzuatı (GSR 2) 7 Temmuz tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu uygulamayla birlikte sıfır araçlarda zorunlu tutulacak uygulamalar, araç fiyatlarına ek maliyetler getirecek. İşte detaylar…

7 Temmuz’da yürürlüğe girmeyi bekleyen Avrupa Birliği (AB) otomobil ve yol güvenliği mevzuatı ile akıllı hız yardımı, uykulu sürücü uyarısı, otomatik frenleme gibi güvenlik önlemleri Türkiye’deki yeni alınacak sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek.

Yeni otomobil aksamlarının araç fiyatlarına 2 bin Euro’luk ek maliyetler getireceği düşünülürken, galeriler de standartlara uymayan araçlarını en kısa sürede satmak için harekete geçti.

sifir-araclara-yeni-duzenleme-2.jpg

Önceden opsiyonel olan bazı güvenlik uygulamaları, AB mevzuatına uyum kapsamında 7 Temmuz tarihi itibari ile standart olacak. Milliyet’in haberine göre, trafik kazalarının %95’i insan hatasından dolayı yaşandığı gerekçesiyle başlatılan düzenleme kapsamında araç ve yol güvenliği iyileştirilecek. Yeni dönemde bu amaç ile uygulanacak olan “GSR II” standartı ile tüm karayolları taşıtları için akıllı hız yardımı, kamera ya da sensörler ile geri vites tespiti, sürücünün uykulu olması ya da dikkatinin dağılması halinde dikkat uyarısı, olay veri kaydedicileri ve acil durdurma sinyali zorunlu kılınırken, araba ve kamyonetler için şerit takip sistemleri ve otomatik frenleme de gelecek.

sifir-araclara-yeni-duzenleme-1.jpg

EK MASRAFLAR KATLANARAK ARTACAK

Türkiye’yi de kapsayan yeni düzenleme ile sıfır otomobillere gelecek zorunlu güvenlik aksamının neredeyse 1000-2000 euro bandında ek maliyete yol açacağı, bunun da minimum 2-3 bin Euro olarak fiyatlara direkt yansıyacağı tahmin ediliyor. Fakat 7 Temmuz tarihine az bir süre kala bayi ile distribütörlerin, ellerindeki GSR II standartını karşılamayan araçların satışını hızlandırmak için fiyatları aşağı çekerken, kimi markaların “zararına kampanya” düzenlediği belirtildi. Güvenlik standartları ile artan sıfır araç maliyetlerinin ikinci el oto piyasasına da yansıması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN