Sıfır riskle para kazanmak için büyük fırsat! Günlük garanti 1000 lira cebinizde: Yöntem ise çok basit

Sıfır riskle para kazanmak için büyük fırsat! Günlük garanti 1000 lira cebinizde: Yöntem ise çok basit

Bankadaki birikimleri ile kısa sürede, risksiz gelir elde etmek isteyenlere para piyasası fonları oldukça ideal bir seçenek oluyor. Peki, para piyasası fonlarında nasıl işlem yapılıyor? Para piyasası fonu riskli mi? İşte detaylar...

Merkez Bankası'nın yüzde 8.5 olan son dört aylık politika faizini yüzde 30'a yükseltmesi ve kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi dahilindeki önlemler, TL mevduatının cazibesini artırdı. Bu doğrultuda bankalar tarafından önerilen TL mevduat faizleri de yüzde 40-42 seviyelerine ulaştı.

KKM hesaplarından TL mevduatına dönüş yapanlara ise daha yüksek yüzde 45-50 oranlarında faiz önerisi geliyor. Söz konusu faizler Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yılsonu enflasyonundan (yüzde 65) düşük olsa da risksiz yatırımcıların tercihi oluyor.

pzt-h-3-1.jpg

1.4 TRİLYON LİRA BOŞTA

Vadeli mevduat hesabı genellikle vade 32 gün ve üzerinde olacak biçimde açılıyor. Bunun nedeni ise tasarruf sahibi faizlerin artışı sürdürdüğü bir ortamda uzun vadeli pozisyon açmak istememesi. Bankalar da kısa vadeli öngörülebilirliği artırmak amacıyla 32-45 gün vadelere daha fazla faiz ödemesi yapıyor.

Kısa vadelerde elde edilen kazanca rağmen para ihtiyaçları ya da tarihi gelen ödemelerden dolayı pek çok kişi parasını vadesiz hesaplara yatırıyor. İşletmeler ile bireylerin TL vadesiz hesapta tuttukları paranın toplamı ise 1.4 trilyon lira. Bu ücretin 690 milyarının sahibi ise bireysel müşteriler.

Kısa süre içinde ihtiyaç duyuluyorsa ya da getiriler günlük takip edilmek isteniyorsa, tasarruf sahibine sunulan alternatifler oluyor. Bunların ilki serbest ya da esnek hesap adı altında sunulan günlük vadeli mevduatlar. Fakat bu hesapların faizleri genellikle 32 günlük vadeli TL mevduat için sunulan faizin yarısı kadar oluyor.

pzt-h-3-2.jpg

YATIRIM FONU NEDİR?

Yatırım fonları mevduat gibi minimum riskli opsiyonu sunan günlük getiri kaynaklarıdır. Günlük getiri de yıllık vadeli mevduat faizinin (yüzde 33-35) günlük kazancına yakındır.

Yatırım fonlarında günlük faiz kazandıran fonların başında para piyasası fonları gelmektedir. Kısa vadeli serbest fonları da bu alanda öne çıkmaktadır. Bu fonlar banka ile aracı kurum isimleriyle piyasaya sunulmaktadır. Kurum adının yanında para piyasası fonu ya da kısa vadeli serbest fon yazar. Aynı zamanda kaçıncı fon olduğunun bilgisi de veriliyor. Genellikle fonlarla ilgili bilgi sahibi olanlar, bu fonları 3 harfli kodlarından tanır.

Örneğin; AK Portföy Para Piyasası (TL) Fonu ‘ALE’, Garanti Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu ‘GAL’ kodu ile işleme alınıyor.

pzt-h-3-3.jpg

NE KADAR KAZANDIRIYOR?

Para piyasası fonlarının son bir ay içindeki getirisi yüzde 2.8-3 arasında değişiyor. Mesela, 1 milyon lirasını 8 gün bu fonda değerlendiren bir kişi 8-10 bin lira arasında getiri elde edebilir. Bu parayı bir gün bile fonda tutanlar ise ceplerine 1.000 TL gibi bir para koyuyor.

AVANTAJLI YÖNLERİ NELERDİR?

Para piyasası fonları, kısa vade içinde faiz sunan repo, Hazine bonoları, mevduat, banka bonoları gibi ürünlere yatırım yapar. Birikimlerin değerini enflasyon karşısında korumayı hedefler. Merkez Bankası faiz artırımı yaptığında fonun getirisinde de artış yaşanır. Kısa vadeli faizin yükseldiği dönemlerde bu fonlar dikkat çeker.

Söz konusu fonlara mobil bankacılık ya da internet bankacılığındaki yatırımlar menüsünden ulaşabilirsiniz. Yalnızca uygulamasını kullandığınız kurumun fonlarını değil, piyasada işlemde olan bütün fonları almanız da mümkün.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN