Benzin mazot ve LPG'ye zam

Doların 23 Kasım Salı günü 13,5 seviyesine gelmesi enerji piyasasında da dalgalanmaya neden oldu. Enerji piyasası kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, 25 Kasım Perşembe gününden geçerli olmak üzere benzine 1 lira 02 kuruş, mazota 1 lira 06 kuruş, LPG'ye de 65 kuruş tutarında zam geliyor. Artış haberi sonrası sürücüler zamsız fiyattan yakıt alabilmek için istasyonlara akın etti.

Son dakika haberine göre, benzin, mazot ve LPG'ye zam geliyor. Doların sert yükselişi sonrası artan maliyetler nedeniyle akaryakıt fiyatlarına da zam geleceği öğrenildi. Enerji piyasası kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, dolardaki son yükseliş sonrası 25 Kasım 2021 Perşembe gününden itibaren pompada geçerli olmak üzere akaryakıt ürünlerine zam gelecek.

benzin-zam.jpg

Buna göre, benzinin litresine 1 lira 02 kuruş, mazotun litresine 1 lira 06 kuruş ve yansıyacak şekilde artış olacak. LPG'nin satış fiyatına da 65 kuruş zam gelecek.

İSTASYONLARDA KUYRUK OLUŞTU

TL'deki tarihi düşüşün ardından akaryakıta da tarihi zam geldi. Vatandaşlar, zamlar pompaya yansımadan önce benzin istasyonlarında kuyruklar oluşturmaya başladı.

kuyruks.jpg

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş, otogaza 65 kuruş zam kararı alındığını açıkladı. Zamlar bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek.

5 gün arayla gelmesi beklenen zamlar pompaya yansımadan önce İstanbul'da istasyonlarda hareketlilik ve yoğunluk yaşandı. Yoğunluk ilerleyen saatlerde kuyruğa dönüştü.

LPG'YE EN SON ZAM 22 KASIM'DA GELMİŞTİ

Dövizdeki yüksek kur nedeniyle LPG'ye son zam 22 Kasım'da gelmişti. Ondan önce 19 Kasım'da 45 kuruş zamlanan LPG'ye 3 gün arayla bir zam daha geldi. Gelen son zamlarla birlikte benzin ve motorinin yanında ekonomik olma özelliğini yitiren LPG'nin muhtemel zam sonrası litre fiyatı 10 liraya bir adım daha yaklaşmış olacak.

lpg-zam.jpg

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Petrol Piyasası Kanunu gereğince 1 Ocak 2005 tarihi itibarı ile Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi.

Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamakta veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbest.

Türkiye'de perakende satış fiyatları rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.

RAFİNERİ FİYATI NASIL HESAPLANIYOR?

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

GÜMRÜKSÜZ RAFİNERİ FİYATI

Akdeniz - İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları anlamına gelir.

Türkiye`de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (30)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
30 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN