Taksicilerden akaryakıt fiyatlarına tepki: Yat, kalk zam; böyle bir şey olur mu?

Taksicilerden akaryakıt fiyatlarına tepki: Yat, kalk zam; böyle bir şey olur mu?

TL'deki değer kaybı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış akaryakıt sektörünü vurdu. Akaryakıtı gelen zamlardan en çok etkilenenlerden biri de taksiciler. Hasan Yavuz isimli taksici akaryakıt zamlarına; “Yat, kalk zam. Geçen 4 gün üst üste zam. Böyle bir şey olur mu? 2 lira zam 90 kuruş indirim. Bu ne? Ne olacak bu iş?" sözleriyle tepki gösterdi.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve Rusya - Ukrayna krizi nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan artış, akaryakıt fiyatlarını artırmaya devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle uluslararası piyasalarda daralan arzın, son gelişmelerle daha da sekteye uğrayacağı endişeleriyle petrol fiyatlarını uçurdu.

Akaryakıt fiyatlarına geçtiğimiz hafta üç gün peş peşe gelen indirimin ardından 20 Mart Pazar gecesinden itibaren motorine 1 lira 96 kuruş zam gelmesinin ardından bugün bir zam haberi daha geldi.

23 Mart gecesi itibaren geçerli olmak üzere litre fiyatı benzinde 1 lira 68 kuruş, motorinde 1 lira 59 kuruş zam yapılmıştı.

Ekmeğini müşteri taşıyarak kazanan taksiciler de dur durak bilmeyen akaryakıt zamlarına tepki gösterdi. Bilecikli taksici Hasan Yavuz, akaryakıt zamlarına; “Yat, kalk zam. Geçen 4 gün üst üste zam. Böyle bir şey olur mu? 2 lira zam 90 kuruş indirim. Bu ne? Ne olacak bu iş?" dedi.

'ESKİDEN 3 LİRANIN 1 LİRASI CEBİMİZDE KALIYORDU; ŞİMDİ HİÇ KALMIYOR'

Bilecikli taksiciler, akaryakıt zamlarına tepki gösterdi. Taksici Selahattin Ceylan, şunları söyledi:

“Daha önceden, almış olduğumuz ücretin üçte biri bize kalıyordu. 3 lira aldıysak 1 lirasını mazota gidiyordu, 1 lirası arabanın giderine, 1 lirası bize kalıyordu. Şu anda hiçbir şey kalmıyor. Şu anda tam eşitliyor. 15 liralık yola gittik mesela, 7 lirasını veya 7 buçuk lirasını araba alıyor, 7 buçuk lirası bize kalıyor. Bize de tamamen kalmıyor, arabanın masrafına gidiyor. Sayın Valimize söyleyeceğiz, diyeceğiz ki; ‘Biz çalışamayacağız, biz bu işi yapamayacağız’ en nihayetinde de yapamayacağız yani. Şu anda zorluyor bizi. Bugün taksimetre ile İstanbul’a gidiyorum 2 bin 100 lira yazıyor. Müşteri gidemiyor ki. Ben önceden 900-1000 liraya İstanbul’a gidiyordum. Şimdi taksimetremi açıyorum, oradan aşağısı zaten beni zorluyor. Çünkü benim İstanbul’a gidişim- gelişimde 1000 lira masrafım oluyor. Bizi bu yakıtlar gerçekten zorluyor.

"DİYECEK BİR ŞEY KALAMADI"

Yani diyecek çok şey var, diyemiyoruz artık. Yani diyecek bir şey kalamadı. Ne yapacağız? Yapacak hiçbir şey kalamadı. Günde 300-400 lira para alıyoruz doğru. Bunun mazotunu çık, kendi yevmiyeni çık, arabanın yevmiyesini çık ne kalacak geriye? Yani bizim aylığımız burada 3 lira-4 liraya (3 bin lira – 4 bin lira) geliyor gelmiyor. Yetmiyor, açık açık konuşayım ‘çok para kazanıyorsun’ insan gelsin otursun arabaya, görsün. Ben sabahtan beri yazdım, 85 lira para aldım. Akşama kadar bir 85 daha alsam 160 lira. 160 lira ile evime ne götüreceğim? Bu yalan değil. Ama yapacak bir şeyimiz kalmadı. Ne yapacağız bizde şaşırdık kaldık taksiciler olarak."

Akaryakıta gelen zamlar sonrası kazançlarının yarı yarıya düştüğünü aktaran taksici Hasan Yavuz şunları söyledi:

"Yarı fiyatına düştü kazanç. Kazanç sağlayamıyoruz. Kazanamıyoruz ki, hep mazota gidiyor. Her gün mazot alıyoruz şuraya gidiyoruz, kaç lira yakıyor! Yazık günah bu kadar da zam olmaz. Nereye kadar gidecek bu iş? Millet para kazanamıyor. Lastiği, sigortası, 5 bin lira sigorta. Nasıl geçineceğiz? Her sene fenni muayenesi var, hep masraf. Yat kalk zam. Geçen 4 gün üst üste zam böyle bir şey olur mu? 2 lira zam 90 kuruş indirim. Bu ne? Ne olacak bu iş? Yüzde yüz her şeye geliyor, bize geldim mi 3-5 kuruş onay veriyorlar. Gel hadi çalış."

''ALDIĞIMIZ ZAM ÇOKTAN ERİDİ BİTTİ''

Evine ekmek götürmekte zorlandığını aktaran Okan Vural isimli taksici ise şöyle konuştu:

“Kazancımız gelen zamlarla birlikte düştü. Müşteri potansiyelimiz oldukça düştü. Buna istinaden 100 lira kazıyorsak bunun 50’si 60’ı arabanın akaryakıtına, diğer geri kalan yüzde 40’ını da arabanın masraflarına harcıyoruz. Biz sadece burada vakit geçirmek amaçlı durmaya başladık. Evimize ekmek dahi götüremez durumdayız. Pandemide zaten ayrı bir sıkıntı çektik. Sokağa çıkma yasakları, kısıtlamalar ile çalışamaz duruma gelmiştik. ‘Tam işlerimiz yoluna girdi’ derken, bu akaryakıt zamlarıyla yaklaşık 4-5 aydan beri bırakın para kazanmayı, kendi ihtiyaçlarımızı, kendi arabamızın ihtiyaçlarını, evimizin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldik. Taksimetreye zam aldığımızda mazotun litresi: 10 lira civarındaydı, 23 lira üzerinde 25 liraya dayandı. Yani aldığımız zam çoktan eridi bitti."

“KAZANCIMIZ SADECE AKARYAKIT ZAMMINA GİTTİ”

Taksici Nazmi Gülen ise şunları söyledi:

“Son yapılan zamlarla bizim kazancımız sadece akaryakıt zammına gitti. Bize kalan herhangi bir şey yok. 4 ay önce benim depom; 650 milyona (650 liraya) doluyordu şu anda; 1 milyar 200’e (1200 liraya) doluyor. Taksici esnafımızdan çoğu arkadaşımız bıraktı zaten bu işi. Geçenlerde Atıl diye bir arkadaşımız var, ‘kazanamıyorum’ dedi, taksisini çıkardı duraktan. Bizim kazandığımız sadece bizim cebimize gitmiyor. Bizim rutin olarak araç bakımlarımız var. Benim araç bakımım 15 binde bir 3 milyar lira (3 bin lira). Her 15 binde 3 bin lira bakım ücreti ödüyorum. Artı bunun trafik sigortası var. 3 milyar 750 lira (3 bin 750 lira) yıllık trafik sigortası. Kaskomuz var; 9 milyar (9 bin) yıllık. Bunlar göz önünde bulundurulmuyor. Şu anda aracın bakımını öteledim, yaptıramadım."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN