Beyaz yakalı ve mavi yakalılara gri yakalılar da eklendi. Son dönemde iş dünyasında sıkça duyulan "gri yaka" terimi, hem mavi yaka hem de beyaz yaka özelliklerine sahip çalışanları tanımlamak için kullanılıyor. "Üretim sektörlerinde çalışan, mesleki eğitimden geçmiş ve tecrübeli kişiler" olarak adlandırılan gri yakalılara talebin artacağı öngörülüyor.
Mesleki eğitimden geçmiş, genellikle üretim sektöründe çalışan tecrübeli kişiler ‘gri yaka’ olarak tanımlanıyor. İnsan kaynakları alanında önemli araştırmaları bulunan Murat Yeşildere, 'gri yaka'lı çalışanların donanımlarının birçok sektörde daha çok kıymetli olduklarını söyledi.
Yeşildere, teknolojik ilerleme ile hemen her sektörde mavi yaka çalışan ihtiyacının azaltırken, kendini yetiştirip ‘Gri Yaka’ statüsüne geçenlerin kariyerlerinde daha başarılı olduklarını belirtti. Yeşildere, uluslararası iş piyasasında pilotlar, itfaiyeciler, muslukçu, elektrikçi, marangoz, teknisyen, aşçı, hukuk destek elemanlarının da ‘Gri Yaka’ olarak adlandırıldıklarını ve büyük talep gördüklerini ifade etti.
'GRİ YAKA'LILARA TALEP ARTACAK
Türkiye Gazetesi'ne konuşan Yeşildere, gri yakalılara talebin artacağını ifade etti. Yeşildere, “Teknoloji ve kullanımına vakıf gri yakalar, iş hayatının her alanında talep görürken, finansal olarak da daha büyük değer sağlıyorlar. Diğer yandan, örneğin üretim sektöründe, otomotiv alanında makine operatörleri, montajcılar, kaynakçılar gibi çalışanlara yönelik talep devam ederken, kendilerini eğitebilenlerin katkıları da artacaktır.
Mesleki eğitim almış çalışanların sayısı artsa da talebe cevap verecek seviyelere henüz ulaşmadığından, işverenler birçok alanda gri yakalı çalışan bulmakta zorluk yaşıyorlar; bulanlar ise çalışanlarını elinde tutmak için ortalamanın üzerinde maaş ve yan haklar sunmak zorunda kalabiliyorlar” ifadelerini kullandı.