TCMB paylaştı: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi

TCMB paylaştı: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ağustos 2026 Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Piyasa katılımcılarının 2026 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,21’den yüzde 29,43’e yükselirken, yıl sonu dolar/TL beklentisi 51,66 seviyesine çıktı. Eylül ayındaki politika faizi beklentisi ise yüzde 37 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 10-12 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete finansal sektörden 52, reel sektörden 16 olmak üzere toplam 68 katılımcı yanıt verdi.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi, bir önceki anket dönemindeki yüzde 29,21 seviyesinden yüzde 29,43’e çıktı.

Buna karşılık 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 23,95’ten yüzde 23,69’a geriledi. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise yüzde 17,83’ten yüzde 18,03’e yükseldi.

Anketin toplu sonuçlarına göre gelecek yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 21,94, beş yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 11,14 olarak kaydedildi. Cari ay enflasyon beklentisi yüzde 1,67, bir ay sonrası beklenti yüzde 2,08, iki ay sonrası beklenti ise yüzde 1,97 oldu.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ 51,66’YA ÇIKTI

Piyasa katılımcılarının 2026 yıl sonu dolar/TL beklentisinde de sınırlı yükseliş görüldü. Bir önceki ankette 51,55 TL olan yıl sonu dolar kuru beklentisi, ağustosta 51,66 TL’ye yükseldi.

12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 56,69 TL’den 57,43 TL’ye çıktı.

Cari ay sonu dolar kuru beklentisi 48,1893 TL olarak kaydedildi.

FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 37

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşacak cari ay sonu gecelik faiz oranına ilişkin beklentisi, önceki ankette olduğu gibi yüzde 40 seviyesinde kaldı.

Eylül ayındaki PPK toplantısı için politika faizi beklentisi yüzde 37 olarak gerçekleşti.

Anketin toplu sonuçlarında ikinci PPK toplantısına ilişkin faiz beklentisi yüzde 36,13, üçüncü toplantı beklentisi yüzde 35,25 olarak yer aldı. Katılımcılar politika faizinin 2026 sonunda yüzde 35,25, 12 ay sonrasında yüzde 29,59, gelecek yıl sonunda yüzde 26,34 ve 24 ay sonrasında yüzde 21,89 olmasını bekledi.

2026 BÜYÜME BEKLENTİSİ DEĞİŞMEDİ

Katılımcıların Türkiye ekonomisine ilişkin 2026 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,1 ile önceki anket dönemine göre değişmedi. 2027 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,1’den yüzde 4’e geriledi.

Cari işlemler hesabında 2026 yılı için 50,2 milyar dolar, 2027 yılı için ise 44,4 milyar dolar açık beklendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN