TCMB'den enflasyon anketi: Ekonomi yönetimi kimseyi inandıramıyor

TCMB'den enflasyon anketi: Ekonomi yönetimi kimseyi inandıramıyor

Piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi Aralık 2025’te yüzde 23,35, reel sektörün yüzde 34,80, hane halkının ise yüzde 50,90 oldu. Tüm gruplarda önceki aya göre sınırlı gerileme kaydedildi. Hane halkının enflasyon beklentisi diğer kesimlerden yüksek seyrederken, enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin oranı yalnızca yüzde 24,53'e geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık 2025 dönemine ilişkin Sektörel Enflasyon Beklentileri raporunu yayımladı. Raporda, finansal sektör temsilcileri, reel sektör firmaları ve hane halkının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık tüketici enflasyonu beklentilerinin tamamında bir önceki aya göre düşüş kaydedildi.

TCMB Veri Yönetişimi ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışmada, Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve TÜİK iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi verileri birlikte değerlendirildi. Üç farklı grubun 12 ay sonrası enflasyon tahminlerine yer verildi .

ARALIK 2025 VERİLERİ

  • Piyasa katılımcıları: 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi bir önceki aya göre 0,14 puan azalarak %23,35 oldu.

  • Reel sektör: Beklenti 0,90 puanlık düşüşle %34,80 seviyesine indi.

  • Hane halkı: Beklenti 1,34 puan azalarak %50,90 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise aynı dönemde 0,30 puan gerileyerek %24,53 olarak kaydedildi. Bu veri, toplumda enflasyona dair iyimserliğin azaldığını ortaya koyuyor.

Raporda yer alan tabloya göre, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tüm gruplarda yıllık bazda da düşüş görüldü. Aralık 2024’te piyasa katılımcılarının beklentisi %27,07, reel sektörün %47,60, hane halkının ise %63,14 seviyesindeydi. Enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı da bir yıl önce %26,33’tü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN