TEPAV verilerine göre Türkiye'de kayıtlı çalışan sayısı son beş ayda 620 bine yakın azaldı; kadın istihdamı ise yükselişte. Şubat 2025 itibarıyla istihdamda en büyük düşüş Bursa'da görülürken, Hatay en fazla artış yaşanan il oldu. Kadın çalışan sayısı yıllık yüzde 2,4 artışla 5,8 milyona ulaştı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Şubat 2025’e ait İstihdam İzleme Bülteni, kayıtlı istihdamda beş aydır süregelen düşüşe dikkat çekti. SGK verilerine dayandırılan rapora göre, şubat ayında SGDP ödemeleri dahil toplam sigortalı çalışan sayısı yıllık yüzde 1 artarak 24 milyon 972 bin kişiye ulaşsa da aylık bazda yüzde 0,3 oranında geriledi. Eylül 2024’ten bu yana istihdam kaybı 619 bin 744 olarak hesaplandı.
Raporda, 89 alt sektörün 39’unda çalışan sayısının azaldığı, 81 ilin 29’unda istihdamda düşüş yaşandığı vurgulandı. Sigortalı ücretli çalışan grubunda yıllık yüzde 1,2 artış görülürken, bu grupta aylık istihdam yüzde 0,4 azaldı. Çiftçi sayısı yüzde 4,5 düşerken, esnaf sayısında yüzde 2,4 artış kaydedildi.
İstihdamın yüzde 51’i imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde yoğunlaşırken bu üç alanda da yıllık daralma gözlendi. İmalatta istihdam dokuz aydır düşüş gösterirken, hizmet sektöründe konaklama ve sağlık alanlarında kayda değer artışlar yaşandı. En fazla istihdam artışı Hatay’da (yüzde 45,7), en büyük düşüş ise Bursa’da kaydedildi.
Kadın istihdamında ise pozitif bir tablo öne çıktı. Şubat 2025’te sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 2,4 artış göstererek 5,8 milyona ulaştı. En çok artış perakende ticaret, insan sağlığı ve yiyecek hizmetleri sektörlerinde yaşandı.
Ortalama günlük kazanç ise yüzde 40,9 artış gösterdi. Tütün ürünleri, yayıncılık ve içecek imalatı sektörlerinde kazançlar en yüksek artışı gösterirken, ev içi çalışanlar ve yatılı bakım hizmetlerinde artışlar sınırlı kaldı. Tüm illerde kazanç artışı gözlenirken, en yüksek artış yüzde 51,7 ile Çankırı’da kaydedildi.