TEPAV: Kayıtlı istihdamda dört ayda 574 bin kayıp

TEPAV: Kayıtlı istihdamda dört ayda 574 bin kayıp

TEPAV’ın SGK verilerine dayanarak hazırladığı Kasım 2025 İstihdam İzleme Bülteni, iş gücü piyasasındaki soğumayı gözler önüne serdi. Toplam sigortalı sayısının 25,9 milyona gerilediği dönemde, tekstil ve giyim sektörlerindeki sert istihdam kayıpları dikkat çekti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri ışığında hazırladığı Kasım 2025 raporunu kamuoyuyla paylaştı. Veriler, kayıtlı istihdamda son dört aydır süregelen daralmanın derinleştiğini ortaya koydu. Kasım ayında sigortalı çalışan sayısı bir önceki aya göre yaklaşık 80 bin kişi azalarak 25 milyon 936 bine düştü. Böylece son dört aydaki toplam istihdam kaybı yarım milyonu aşarak 574 bin seviyesine ulaştı.

GİYİM VE TEKSTİLDE "İSTİHDAM DEPREMİ"

Dünya Gazetesi'nin haberine göre sektörel bazda bakıldığında, 88 alt sektörün 39’unda yıllık bazda gerileme kaydedildi. Sanayinin lokomotif sektörlerinden olan giyim ve tekstil, istihdam kaybının merkez üssü haline geldi:

Giyim eşyaları imalatı sektörü, 86 bin 513 kişilik azalmayla listenin başında yer aldı.

Tekstil ürünleri imalatı ve büro destek faaliyetleri de istihdamın hızla eridiği diğer alanlar oldu.

Bilgi hizmet faaliyetleri, çalışan sayısının oransal olarak en hızlı düştüğü sektör olarak kayıtlara geçti.

Buna karşılık, inşaat sektörü "istihdam kalkanı" görevini üstlendi. Bina inşaatı sektörü 138 bin 887 kişilik artışla büyümesini sürdürürken; perakende ticaret, eğitim ve yiyecek-içecek hizmetleri de sınırlı artış kaydeden diğer alanlar oldu.

İSTANBUL KAYBEDERKEN ANKARA YÜKSELİŞTE

İstihdamın coğrafi dağılımında ise başkent Ankara ve deprem bölgesi illeri pozitif ayrıştı.

Ankara Lider: Başkent, 84 bin 268 kişilik artışla istihdamın en çok yükseldiği il oldu. Deprem sonrası toparlanma sürecindeki Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’ta da iş gücüne katılım artmaya devam etti.

İstanbul’da Düşüş: Türkiye’nin ekonomi merkezi İstanbul, yıllık bazda 28 bin 721 kişilik istihdam kaybıyla en çok kan kaybeden şehir oldu.

KADIN İSTİHDAMINDA "DİJİTAL" VE "EĞİTİM" İVMESİ

Kadınların iş gücüne katılımında sektörel tercihler değişmeye başladı. Kasım 2025 verilerine göre kadın istihdamı sayısal olarak en fazla eğitim, perakende ticaret ve yiyecek-içecek sektörlerinde arttı. Ancak oransal bazda en hızlı büyüme, teknoloji odaklı programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde görüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN