Elektrikli otomobil devi Tesla, araçlarının en büyük satış kozu olan "Tam Otonom Sürüş" (FSD - Full Self Driving) özelliğinde radikal bir satış politikası değişikliğine gidiyor. Elon Musk'ın açıklamasına göre, yazılımı tek seferlik ödemeyle satın alma devri sona eriyor.
14 ŞUBAT MİLAT OLACAK: ABONELİK DÖNEMİ BAŞLIYOR
2020 yılından bu yana opsiyonel olarak yüklü bir bedel karşılığında satın alınan ve aracın ömrü boyunca kullanılabilen FSD paketi, 14 Şubat tarihinden itibaren rafa kalkıyor.
Bu tarihten sonra Tesla satın alan veya aracına FSD eklemek isteyen sürücüler, özelliği kullanmak için sadece aylık abonelik modelini seçebilecek.
ALANIN YANINA KAR KALACAK
Mevcut Tesla sahipleri veya 14 Şubat'a kadar FSD paketini satın alanlar için hak kaybı yaşanmayacak. Bu kullanıcılar, araçları ömürlerini tamamlayana kadar otonom sürüş özelliklerine ek bir ücret ödemeden sahip olmaya devam edecek. Bu durum, ikinci el piyasasında "FSD yüklü" araçların değerini artırabilir.
TÜRKİYE VE AVRUPA İÇİN KRİTİK TARİH: ŞUBAT 2026
Haberin Türkiye'yi ilgilendiren boyutu ise yasal izinlerde saklı. Tesla'nın FSD yazılımının Avrupa ve Türkiye yollarında yasal olarak kullanılabilmesi için beklenen "geçici izin" sürecinde sona geliniyor.
Sektör kaynaklarına göre Şubat 2026, FSD'nin Avrupa ve Türkiye'de resmen önünün açılacağı tarih olarak işaretleniyor. Yani Türk kullanıcılar, tam da abonelik sisteminin zorunlu olduğu bir dönemde bu teknolojiyle tanışmış olacak.
FİYAT NE OLACAK?
Halihazırda ABD'de FSD abonelik ücreti aylık 99 Dolar seviyesinde. Türkiye'de hizmet kullanıma açıldığında yerel bir fiyatlandırma mı yapılacağı yoksa kur üzerinden mi fatura edileceği ise henüz netlik kazanmadı.
