TGDF dış ticaret verilerini paylaştı

TGDF dış ticaret verilerini paylaştı

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk yedi ayında 14,52 milyar dolar ihracat ve 14,13 milyar dolar ithalat yaptı. Bu rakamlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 5,3 ve yüzde 18,01 artış anlamına geliyor.

Türkiye'nin dış ticaret verileri açıklandı. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Özel Ticaret Sistemi (ÖTS) çerçevesinde yayınlanan Temmuz 2021 verilerine göre, aylık bazda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,43 artarak 2,29 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 6,97 azalarak 1,67 milyar dolara geriledi. Bu dönemde, buğday ithalatı yüzde 44,2 artarken, soya fasulyesi ithalatı yüzde 11,1 düştü.

TEMMUZ AYINDA SIĞIR İTHALATINDA ARTIŞ

Temmuz ayında Türkiye'nin dış ticaretinde sığır ithalatındaki büyük artış dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla sığır ithalatı yüzde 644 oranında artarak 106,7 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk yedi ayında ise 468,1 milyon dolarlık sığır ithalatı gerçekleştirildi. Temmuz ayındaki ithalatta Brezilya en büyük payı alırken, Uruguay ve Almanya da sırasıyla 13,7 milyon dolar ve 9,3 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

DIŞ TİCARET DENGESİ ARTIYA DÖNDÜ

Bu yılın ilk yedi ayında tarım, gıda ve içecek sektöründe Dış Ticaret Dengesi artıya döndü. Mayıs ve Haziran aylarında açık veren Dış Ticaret Dengesi, Temmuz ayında 390 milyon dolar fazla verdi. Ancak, geçen yıl Temmuz ayında 1,81 milyar dolar olan dış ticaret fazlası bu yıl aynı ayda yüzde 78,52 azaldı. Birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,17 artarak 1.235 dolar/ton olurken, ithalat birim değeri ise yüzde 13,1 düşüşle 603 dolar/ton olarak gerçekleşti.

DIŞ TİCARETTE ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLER

2023 yılının ilk yedi ayında Türkiye'nin dış ticaretinde öne çıkan ürünler açıklandı. İhracatta ilk sırayı 817 milyon dolarla un aldı. Bu ürünü 562,2 milyon dolarla rafine ayçiçeği yağı ve 510,6 milyon dolarla fındık içi izledi. Bu ürünler, Temmuz ayı itibariyle toplam ihracatın yaklaşık yüzde 13,01'ini oluşturdu. İthalatta ise en fazla ithal edilen ürün 2 milyar 568 milyon dolarla buğday oldu. Buğdayı 1 milyar 237 milyon dolarla soya fasulyesi ve 991 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı takip etti. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yüzde 33,9'unu oluşturdu.

BUĞDAY İHRACATINDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

Temmuz ayında Türkiye'nin dış ticaretinde buğday ihracatındaki büyük artış dikkat çekti. Aylık bazda değerlendirildiğinde, ihracatta öne çıkan ürünlerde ilk sırayı 469,2 milyon dolar ile durum buğday aldı. Bu ürünü 135,6 milyon dolarla buğday unu ve 97 milyon dolar ile kiraz takip etti. Aynı dönemde, en fazla ithal edilen ürünler ise 264,4 milyon dolar ile buğday, 153,6 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 106,7 milyon dolar ile sığır olarak sıralandı.

RUSYA VE UKRAYNA İLK SIRADA

Türkiye'nin ithalatında Rusya ve Ukrayna ilk sıradaki yerini korudu. Bu yılın ilk 7 ayında yapılan ithalatta en fazla ithal edilen ürün 2 milyar 568 milyon dolarla buğday oldu. Rusya ve Ukrayna, buğdayın en fazla ithal edildiği ilk iki ülke olmayı sürdürdü. Aylık bazda bakıldığında ise Temmuz ayındaki 264,4 milyon dolarlık buğday ithalatının yüzde 75,4'ü Rusya'dan yapıldı.

İthalatta ikinci sırada yer alan 1 milyar 237 milyon dolar tutarındaki soya fasulyesi ithalinde en fazla ithalat yapılan ülke 716,5 milyon dolarla Brezilya oldu. Ayçiçeği yağı ithalatında ise en fazla ithalat yapılan ülke 637,4 milyon dolarla Ukrayna oldu. Türkiye'nin ithalatında ilk üç sırada yer alan üç üründe ithalatın büyük bölümü Rusya ve Ukrayna'dan yapılmaya devam ediyor.

EN FAZLA İHRACAT VE İTHALAT YAPAN SEKTÖRLER

Türkiye'nin dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde, bu yılın 7 aylık döneminde en fazla ihracat 1 milyar 551 milyon dolar ile şeker ve şekerli mamuller sektöründe yapıldı. Bu sektörü sırasıyla bitkisel yağ sektörü, yaş meyve sektörü, makarna sektörü ve sert kabuklu meyveler sektörü takip etti. En fazla ihracat yapan sektörün toplam ihracat içindeki payı yüzde 12,47 oldu.

En fazla ithalat ise 3 milyar 733 milyon dolar ile hayvan yemi sektöründe yapıldı. Bu sektörün ardından en fazla ithalat yapan sektörler ise un, bitkisel yağ, bakliyat ve kakao ve çikolata sektörleri oldu. En fazla ithalat yapan sektörün toplam ithalat içindeki payı yüzde 30,73 oldu.

İHRACATIN ARTTIĞI VE AZALDIĞI SEKTÖRLER

Bu yılın ilk yedi ayında ihracatı değer olarak en çok artan sektörler arasında makarna, bitkisel yağ, şeker ve şekerli mamuller, sebze ve tohumculuk sektörleri yer aldı. İhracatı değer olarak en çok düşen sektörler ise beyaz et, süt ve süt ürünleri, hayvan yemi, salça ve konserve, canlı hayvan ticareti sektörleri oldu.

İthalatı değer olarak en çok artan sektörler arasında un, canlı hayvan ticareti, pirinç değirmenciliği, bakliyat ve bitkisel yağ sektörleri yer aldı. İthalatı değer olarak en çok düşen sektörler ise kuru meyve/sebze, yumurtacılık ve hayvan yemi sektörleri oldu.

DIŞ TİCARETTE ÖNE ÇIKAN ÜLKELER

Bu yılın ilk yedi ayında Türkiye'nin dış ticaret verileri ülke bazında incelendiğinde en fazla ihracat yapılan ülke Irak oldu. Irak'ı Almanya, Rusya, ABD ve İtalya takip etti. Bu ülkelere yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 36,4'ünü oluşturdu. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise Rusya, Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya oldu. Bu ülkelerden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 59,13'ünü oluşturdu.

Türkiye, en fazla ihracat yaptığı ülkelerden Irak'a un, dondurulmuş tavuk eti, kırmızı mercimek; Almanya'ya ambalajlı fındık, fındık içi, kiraz, Rusya'ya ise alabalık, mandalina ve tohumluk ayçiçeği ihraç etti. Aynı dönemde en fazla ithalat yapılan Rusya'dan buğday, dane mısır, ham ayçiçeği; Ukrayna'dan buğday, ham ayçiçeği yağı, soya fasulyesi ve Brezilya'dan ise soya fasulyesi, kahve ve sığır ithal edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN