Otomotiv sektöründeki gelişmeler hız kesmeden devam ederken bu defa Toyota’dan yeni bir adım geldi. Çevre dostu yaklaşımıyla 600 km menzilli hidrojenli Hilux, otomotiv gündeminde büyük yankı uyandırdı. Toyota’nın bu adımı “elektrik ve içten yanmalı devri bitiyor mu?” Sorusunu akıllara getirdi. İşte konuya ilişkin detaylar…
Toyota, karbonsuz mobiliteye ulaşma amacıyla farklı stratejiler ve güç üniteleri çözümlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda karbon emisyonlarını en kısa sürede düşürmek için adımlar atan Toyota, 600 km menzile sahip Hilux’u geliştirdi. Söz konusu projeye 2.022 yılında başlanırken aracın bu yıl sonuna kadar üretilmesinin planlandığı öğrenildi.
SON TEST AŞAMASINA GELDİ
Toyota, hidrojen yakıt hücreli araç projelerinden Hilux FCEV'nin son test aşamasına geldiğini duyurdu. Üç tank ile 7,8 kg hidrojen depolayabilen bu yenilikçi pickup, tam dolu tank ile 600 kilometreye kadar menzil sunarak dikkatleri üzerine çekiyor. Boş tankların doldurulması ise sadece birkaç dakika sürüyor.
182 beygir güç ve 300 Nm tork üretebilen motora sahip elektrikli Hilux FCEV, 10 prototip aracılığıyla çeşitli coğrafyalarda ve farklı senaryolarda test edildi. Test sürecinde son aşamaya ulaşan Toyota, yakın gelecekte bu aracı üretip üretmeyeceğine karar verecek. Ayrıca, tamamen elektrikli Hilux projesinin de seri üretime doğru ilerlediği belirtildi.
DOLUM TESİSİ ENGELİ
Ancak, hidrojenli Hilux'un önünde bazı engeller bulunuyor. Toyota'nın memleketi Japonya'da bile sadece 166 hidrojen dolum tesisi mevcut. Üstelik, mevcut altyapı hidrojen tedarik zincirinde yaşanan problemler ve yeni hidrojen yakıt hücreli araç projelerinin eksikliği nedeniyle zarar ettiği için küçülme eğiliminde.
Toyota'nın bu yeni teknolojiyi ticari olarak sunup sunmayacağı, hidrojen altyapısının gelişimi ve piyasa koşullarına bağlı olarak şekillenecek. Hidrojenli araçlar, çevre dostu alternatif enerji kaynakları arasında önemli bir yer tutarken, Toyota'nın bu alandaki hamleleri otomotiv sektöründe büyük bir merakla takip ediliyor.