TÜİK: Son 2 yılın en kötü seviyesinde

TÜİK: Son 2 yılın en kötü seviyesinde

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı Tüketici güven endeksini açıkladı. TÜİK verilerine göre mayısta aylık bazda yüzde 3,6 düşüşle endeks 77,3'e geriledi. Böylece son 2 yılın en düşük seviyesi görüldü. Peki Tüketici güven endeksinin düşmesi bize ne ifade ediyor? İşte düşüşün nedenleri ve rakamların arkasındaki gerçek...

Tüketici güven endeksi 2019 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Mayısta aylık bazda yüzde 77,3'e gerileyen tüketici güven endeksi son iki yılın en düşük sevisini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında azaldı. Nisan ayında endeks 80,2 olarak kaydedilmişti.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Nisan ayında 64,0 iken, Mayıs ayında yüzde 3,8 oranında azalarak 61,5 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Nisan ayında 81,0 iken, Mayıs ayında yüzde 5,5 oranında azalarak 76,6 olarak kaydedildi.

tuketici-guven-endeksi.jpg

GENEL BEKLENTİ 78.8 OLDU

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Nisan ayında 82,9 iken, Mayıs ayında yüzde 4,9 oranında azalarak 78,8 oldu.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Nisan ayında 92,8 iken, Mayıs ayında yüzde 0,7 oranında azalarak 92,2 olarak gerçekleşti.

tuik.jpg

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NE DEMEK?

Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçmeyi amaçlayan bir gösterge olarak tanımlanıyor. Bu gösterge, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi'ne göre belirleniyor. Tüketici Eğilim Anketi, bağımsız anket olarak aylık uygulanıyor. Anket sonuçları ise yaş ve cinsiyete göre sınıflandırılıyor.

Türkiye'de tüketici güven endeksi, ilgili ayın son haftasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ulusal Veri Yayımlama Takvimine göre Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni ile açıklanmaktadır.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NASIL YORUMLANIR?

Tüketici güven endeksi 0 ile 200 arasında değer alır. Tüketici güven endeksinde 100 birimin üzerindeki değerler tüketicinin ülke ekonomisindeki gidişatı olumlu yorumladığı, ekonominin büyümesini beklediğini gösterir. 100 birimin altındaki değerler ise tüketicinin ekonomide beklentinin olumsuz olduğunu ve ekonomide küçülme veya kötüleşme beklediklerini gösterir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN