Türkiye'deki yüksek konut fiyatları yatırımcıları İngiltere'ye yöneltiyor

Türkiye'deki yüksek konut fiyatları yatırımcıları İngiltere'ye yöneltiyor

Küresel Konut Fiyat Endeksi'nde öne çıkan Türkiye'deki konut fiyatlarındaki hızlı artış, yatırımcıların rotasını İngiltere gibi yabancı pazarlara çevirmesine neden oluyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerdeki ev ve daire fiyatları, yurt dışındaki birçok şehirle rekabet eder hale geldi.

KARAR

Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery'e göre, Türkiye'deki yüksek fiyatlar nedeniyle döviz bazında kira getirisi elde etmek isteyen yatırımcılar, yurt dışındaki gayrimenkullere yöneliyor. İngiltere pazarı ise bu bağlamda oldukça popüler bir hale geliyor.

Kovid-19 salgını sürecinde küresel konut piyasasındaki yükseliş dikkat çekici. 2022'de 3 milyar 704 milyon dolar olan küresel emlak piyasasının 2032 yılına kadar 6 milyar 219 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye'deki konut fiyatlarının son 6 yılda yedi kat arttığı göz önüne alındığında, yatırımcıların alternatif pazarlara yönelmesi kaçınılmaz görünüyor.

TÜİK'in “Yurt Dışından Taşınmaz Edinme İstatistikleri” raporu, Türk vatandaşlarının yurt dışı gayrimenkul alımlarındaki artışı gösteriyor. 2020 yılında 35 bin 184 adet konut alınırken, bu sayı 2021'de 41 bin 789'a yükseldi. İngiltere, bu alanda öne çıkan ülkelerden biri.

hhh.jpg

Londra merkezli bir araştırma şirketinin analizine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde Londra'da 3,118 adet mülk satışı gerçekleşti ve bu satışların yüzde 23'ü bireysel yabancı yatırımcılara yapıldı. Jeffery, Birleşik Krallık'taki düşük rekabet ve uygun fiyatların yabancı yatırımcıları çektiğini vurguluyor. Ayrıca, Birleşik Krallık'taki "Yaşam Maliyeti Krizi" ve artan borç maliyetleri yerel alıcıları zorlarken, yatırımcılar için fırsatlar sunuyor.

Jeffery, Türkiye'deki yüksek gayrimenkul fiyatlarına rağmen, 4.4 milyon TL civarında bir yatırımla İngiltere'de konut sahibi olunabileceğini belirtiyor. İş ortağı seçiminin önemine değinen Jeffery, geniş ağları ve yerel bağlantıları sayesinde Türk yatırımcıların uluslararası portföylerini oluşturmasına yardımcı oluyor.

Bu gelişmeler, Türkiye'deki konut piyasasının dinamiklerini ve yatırımcıların uluslararası pazarlara olan ilgisini gözler önüne seriyor. Yüksek konut fiyatları ve değişen ekonomik koşullar, yatırımcıların yeni rotalarını belirlemelerinde etkili oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN