Uğur Emek 2 bin 23 metre detayına dikkat çekti: 'İtibar uzunluğu'nun faturası ağır oldu

Uğur Emek 2 bin 23 metre detayına dikkat çekti: 'İtibar uzunluğu'nun faturası ağır oldu

Ekonomist Uğur Emek, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün 2 bin 23 metre olması için fazladan 513 metre uzatıldığını belirterek 750 milyon dolar harcama yapıldığını açıkladı.

Dünyanın en uzun asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022’de hizmet vermeye başladı. Köprü, 200 liralık geçiş ücreti ve günlük 45 bin araç geçiş garantisi nedeniyle çok eleştirilmişti. Açılışının ilk haftasında köprü geçişinin ücretsiz olmasına rağmen günlük ücretsiz araç geçiş sayısı hafta içi 20 bine hafta sonu ise 40 bine yaklaşmıştı. Ücretli dönemde ise köprüden günlük 6 bin civarında araç geçtiği açıklanmıştı. Geçiş ücretinin yüksek olması nedeniyle vatandaşlar daha çok feribot kullanmayı tercih ediyor.

750 MİLYON DOLAR

Karar Gazetesi yazarı Ekonomist Prof. Dr. Uğur Emek, Çanakkale Köprüsü'yle ilgili önemli bir detaya dikkat çekti. Emek, köprüyü 2 bin 23 metre yapmak için fazladan 513 metre uzatıldığını ve bunun maliyetinin de 750 milyon dolar olduğunu açıkladı.

basliksiz-2-003.jpg

Emek, sosyal medya hesabı Twitter'da yaptığı paylaşımında "İTÜ'de 1963'den beri Çanakkale Boğazı'nda bir köprü yapmanın hayalini kurduğunu dile getiren akademisyen, 'Boğazın sert rüzgarına dayanıklı asma köprünün orta açıklığını bin 510 metre olarak' hesaplamış. Hayalin gerçekleşmesi 2 bin 23 metre. Fark 513 metre. İtibardan tasarruf olmaz. Köprü maliyet 3 milyar dolar. İtibar uzunluğunun oranı yüzde 25. Bunu maliyete oranlayın. İtibarın maliyeti 750 milyon dolar" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN