Üretici ve market fiyat farkı büyüyor: Mandalina ve limon yüzde 400'den pahalıya satılıyor

Üretici ve market fiyat farkı büyüyor: Mandalina ve limon yüzde 400'den pahalıya satılıyor

Her geçen gün artan fiyatlarla birlikte vatandaşın alım gücü düşerken, üretici de artan maliyetleri nedeniyle üretimde sıkıntı yaşıyor. En fazla fiyat artışının kabakta görüldüğün belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, söz konusu fiyat artışlarının etkenlerinden bir tanesinin artan üretim maliyetleri olduğunu ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayında tüketici enflasyonunun aylık bazda yüzde 2,93 artarken yıllık bazda yüzde 64,77 olduğunu açıkladı.

Enflasyondaki artışla beraber tüketici ve üreticilerinde sorunları artmaya devam ediyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 yılında ve aralık ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını değerlendirdi.

'ARTIŞ ETKENLERİNDEN BİRİ ÜRETİM MALİYETLERİ'

2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre markette takip edilen 41 ürünün tamamında fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, "Fiyatı en fazla artan ürün markette yüzde 156,3 ile kabakta görüldü, 2023 yılında üretici fiyatlarına baktığımızda genel olarak görülen artışların etkenlerinden bir tanesi artan üretim maliyetleridir. Artan girdi fiyatları, işçilik, taşıma, ambalajlama, depolama ücretleri üretici fiyatlarına yansıdı." şeklinde konuştu.

Bayraktar, üretimi geçen yıla göre azalan kabak, zeytinyağı, elma, salatalık, sivri biber ve kuru üzüm fiyatı en fazla artan ürünler olduğunu, diğer taraftan üretimi artan narenciye ve kuru soğan artan maliyetlere rağmen bir önceki yıla göre fiyatı düşen ürünler olduğunu belirtti.

'ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDAKİ ZİNCİRİN KISALTILMALI'

Bayraktar, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki yıla göre üreticide takip edilen 33 ürünün 29’unda fiyat artışı olduğunu belirtti.

Üreticide bazı ürünlerin maliyetinin düşmesine rağmen marketlerde fiyatları artmış şekilde yer aldığına dikkati çeken Bayraktar, bu sorunların çözümü için üretici ile tüketici arasındaki zincirin kısaltılması, lojistik maliyetlerin azaltılması ve spekülatif hareketlerle tüketicide fazlaca artan fiyatların önüne geçmek adına denetimlerin sıklaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

FİYAT FARKI EN ÇOK MANDALİNADA

Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 408,5 ile mandalinada görüldüğünü söyleyen Bayraktar, "Mandalinadaki fiyat farkını yüzde 407,4 limon, yüzde 277,8 portakal, yüzde 243 kuru soğan ile takip etti. Mandalina ve limon 5 kat, portakal 4 kat, kuru soğan ve marul 3 buçuk kat, yeşil soğan 3 kat fazlaya satıldı” açıklamasında bulundu.

ARALIK AYINDA EN ÇOK ARTIŞ PATLICANDA

Bayraktar, aralık ayında marketlerde takip edilen 42 ürünün 30’unda fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü söyleyerek, “Bu ürünler arasında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 54,5 ile patlıcan olduğunu, patlıcandaki fiyat artışını yüzde 54 ile yeşil fasulye, yüzde 46,7 ile marul, yüzde 30,1 ile salatalık, yüzde 27,3 ile ıspanak takip etti." diye konuştu.


Aralık ayındaki fiyat değişimlerinin nedenlerini de değerlendiren Bayraktar, lahana, pırasa ve mandalinada talep yetersizliği nedeniyle fiyatların düştüğünü dile getirdi. Marul, yeşil fasulye, kabak ve domateste arzdaki azalmanın ürün fiyatlarının artmasına neden olduğunu söyleyen Bayraktar, erkenci limonda oldukça düşük başlayan üretici fiyatının yataklık limon hasadının başlamasıyla aralık ayında artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN