Vatandaş borçla bile borcunu kapatamıyor

Vatandaş borçla bile borcunu kapatamıyor

Ekonomik kriz geçim derdini katladı. Geçinmeye çalışan vatandaşlar kredi kartı ve bireysel kredilere yüklendi. Ancak kullanılan kredi kartı ve kredilerin geri ödemesi gelince ‘evdeki hesap çarşıya uymadı.’ Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, yılın ilk ayında 222 bin kişi yasal takibe düştü. Aynı dönemde tasfiye olunacak alacaklar ise yüzde 52 artış ile 28.5 milyar TL oldu.

SACİDE DEMİR

TL’de yaşanan değer kaybı ve yüksek enflasyonla beraber hayat pahalılığı artarken vatandaşın geçim derdi katlandı. Ekonomik krizle birlikte alınan ücretler enflasyon karşısında erirken bu durum vatandaşı kredi kartı ve bireysel kredi kullanımına yönlendirdi. Vatandaş nakit sıkıntısını borçla gidermeye çalışırken ödemelerde evdeki hesap çarşıya uymadı. Son 2 yılda yasal takibe düşen borçlu sayısında ve tasfiye edilecek borç miktarında rekor kırıldı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı arttı. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2022 yılı ilk ayında 107 bin kişi olarak kaydedildi. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde 145 bin kişi oldu. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı Ocak 2022 ayında 222 bin kişi oldu. Öte yandan, Risk Merkezi verilerine göre, Ocak 2022 ayı itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 52 artış ile 28.5 milyar TL olurken, tasfiye olunacak alacakların bireysel kredilere oranı 0,5 puan artış ile yüzde 2,8 oldu. Öte yandan borçlu sayısının en çok arttığı dönem pandemi sürecine denk gelirken bu zaman içerisinde birçok ülke vatandaşlarına karşılıksız destek verdi ama Türkiye destek yerine kredi musluklarını açtı. Bu dönemde tüketici çarkı döndürmek için bile bile ucuz paraya sarıldı. Pandemi döneminde hükümetin doğrudan yardım yapmak yerine vatandaşın kamu bankalarına borçlandırılması borçluluk oranını katlarken vatandaşı da borcu borçla da ödeyemez hale getirdi.

‘TÜKETİCİ İÇİN ALARM ÇALIYOR’

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, geçen 19 Şubat 2022 Cumartesi günü “Uyarıyoruz, tüketicilerin banka borçları alarm veriyor!” başlıklı bir yazılı açıklama ile bu konuda uyarıda bulundu. Deniz, açıklamasında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine dayanarak “Ocak-Aralık 2021 döneminde bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısının 1 milyon 353 bin 96, kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen tüketici sayısı da 732 bin 346 kişi oldu” dedi. 1 milyon 704 bin 412 tüketicinin, bankaya olan borçları nedeniyle yasal takibe alındığını vurgulayan Deniz, “Bir önceki yıl, Ocak-Aralık 2020’de yasal takibe düşen tüketici sayısı 690 bin 355 olarak gerçekleşmiştir. Yine Ocak-Ağustos 2021 tarihlerine ilişkin ilk 8 aylık dönemde yasal takibe düşen tüketici sayısı 1 milyon 15 bin 531 iken, ekonomideki kaosun başladığı Eylül-Aralık 2021 tarihlerine ilişkin 4 aylık dönemde 1 milyon 163 bin 695 tüketici hakkında yasal işlem başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN