Vatandaşın geliri enflasyon karşısında eridi: Asgari ücretin alım gücü 17 bin 623 liraya düştü

Vatandaşın geliri enflasyon karşısında eridi: Asgari ücretin alım gücü 17 bin 623 liraya düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle yılbaşında 22.104 TL olan asgari ücretin reel alım gücü eylül sonunda 17.623 TL’ye düştü. Bağımsız araştırmalar ise alım gücündeki kaybın 15.331 TL seviyelerine indiğini gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) beklentilerin üzerinde açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamları, asgari ücretli ve emekli maaşlarının satın alma gücünde yaşanan erimeyi gözler önüne serdi. TÜİK verilerine göre, Ocak–Eylül 2025 döneminde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 25.43 artış gösterdi.

ASGARİ ÜCRETİN REEL KAYBI 6 BİN LİRAYI BULDU

Sözcü'de yer alan habere göre, yılbaşında net 22 bin 104 lira olarak belirlenen asgari ücret, dokuz aylık süreçteki enflasyon karşısında ciddi ölçüde değer kaybetti:

  • TÜİK Verisine Göre: Asgari ücretin alım gücü, eylül sonunda 17 bin 623 liraya geriledi.

  • ENAG Verisine Göre: Bağımsız araştırma grubu ENAG’ın hesapladığı enflasyonda ise asgari ücretin reel alım gücü 15 bin 331 liraya kadar düştü.

Bu rakamlar, asgari ücretlinin son bir yılda yaşanan yüzde 63.23’lük enflasyon karşısında ağır bir yara aldığını ve alım gücünün kritik seviyelere yaklaştığını gösteriyor.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI DA ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜ

Enflasyon, temmuz ayında memur ve emeklilere yapılan zamları da hızla tüketti. ENAG enflasyonuna göre yapılan hesaplamalarda, temmuzda 50 bin 503 liraya çıkarılan en düşük memur aylığının alım gücü 46 bin 975 liraya indi. En düşük memur emeklisinin aylığının alım gücü ise eylül sonu itibarıyla 17 bin 188 liraya geriledi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN